Δανός καλλιτέχνης πήρε 84.000 δολ. και παρέδωσε... λευκούς καμβάδες με τίτλο «πάρε τα λεφτά και τρέχα» (Φωτογραφία)

Το μουσείο είχε ζητήσει από τον Χάανινγκ να αναδημιουργήσει δύο από τα προηγούμενα έργα του, αλλά τελικά παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες

Το 2021, ένας Δανός καλλιτέχνης, o Γιενς Χάανινγκ (Jens Haaning), έλαβε το ποσό των 84.000 δολαρίων προκειμένου να εκθέσει τα έργα τέχνης του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kunsten στο Aalborg της Δανίας.

Ωστόσο, η τέχνη του αποδείχθηκε πέραν του δέοντος μοντέρνα αφού αυτό που παρέδωσε ήταν δύο λευκούς καμβάδες τους οποίους και ονόμασε  «Take the Money and Run» (Πάρε τα χρήματα και τρέχα). 

Συγκεκριμένα, το μουσείο είχε ζητήσει από τον Χάανινγκ να αναδημιουργήσει δύο από τα προηγούμενα έργα του, στα οποία χρησιμοποιούσε πραγματικά χρήματα για να δείξει το μέσο εισόδημα της Δανίας και της Αυστρίας, είπε ο Χάανινγκ σε δελτίο τύπου τον Σεπτέμβριο του 2021. Στη συνέχεια το μουσείο έδωσε στον Χάανινγκ επιπλέον χρήματα για να δημιουργήσει δύο νέα κομμάτια, που να αντικαθιστούσαν τα παλιά. Ο διευθυντής του μουσείου Lasse Andersson είπε στο CBS News ότι είχαν συμβόλαιο με τον Χάανινγκ.

Αλλά αντί να παραδώσει δύο έργα τέχνη χρησιμοποιώντας πραγματικά χρήματα, ο Χάανινγκ έκανε την ανατροπή παραδίδοντας δύο λευκούς καμβάδες που ήταν άδειοι. Ο τίτλος άλλαξε σε "Take the Money and Run" . Παρά το γεγονός πως τα εκθέματα ήταν δύο λευκοί πίνακες, το μουσείο αποφάσισε να τα παρουσιάσει ούτως ή άλλως. Ζήτησε στη συνέχεια όμως από τον 58χρονο καλλιτέχνη να επιστρέψει όλα τα χρήματα, εκείνος όμως αρνήθηκε.

Τελικά, μετά από μακρά νομική διαμάχη, δικαστήριο της Κοπεγχάγης διέταξε τη Δευτέρα, να επιστρέψει σχεδόν όλα τα χρήματα, αν και μπορεί να κρατήσει μερικά για έξοδα. Το ποσό που υπολείπεται αφορά στην αμοιβή του καλλιτέχνη και το κόστος τοποθέτησης.

Ο Χάανινγκ έχει τέσσερις εβδομάδες για να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης - αλλά είπε στον dr.dk ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει περαιτέρω την υπόθεση.

Πηγή: skai.gr