Κλείσιμο

Νέα σκιά πάνω από την Credit Suisse – Κατηγορείται ότι βοήθησε Ναζί

Κατηγορίες από τις ΗΠΑ ότι η ελβετική τράπεζα παρεμπόδισε έρευνα για άγνωστους λογαριασμούς υψηλόβαθμων Ναζί

Μια ακόμα σκοτεινή σκιά πλανάται πάνω από την Credit Suisse, ένα μήνα μετά την εξαγορά της από την UBS για να γλιτώσει την κατάρρευση και στον απόηχο κατηγοριών ότι βοήθησε Ρώσους μεγιστάνες να παραβούν τις δυτικές κυρώσεις και αμερικανούς να γλιτώσουν φόρους. Τώρα οι αμερικανοί κατηγορούν την ελβετική τράπεζα ότι παρεμπόδισε μια έρευνα σχετικά με μέχρι πρόσφατα άγνωστους λογαριασμούς που διατηρούσαν υψηλόβαθμοι Ναζί στην τράπεζα.

Οι ισχυρισμοί σχετίζονται με μια εσωτερική έρευνα που ξεκίνησε αφού το Simon Wiesenthal Center, μιας εβραϊκής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενημέρωσε την τράπεζα το 2020 ότι είχε νέες πληροφορίες σχετικά με λογαριασμούς που συνδέονται με Ναζί. Ενώ η Credit Suisse συμφώνησε να συνεργαστεί, κατηγορείται τώρα ότι κωλυσιεργεί, ενώ  φέρεται να έδιωξε τον ανεξάρτητο διαμεσολαβητή που την επέβλεπε, σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Όταν πρόκειται για τη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζεται με τους ναζί, η δικαιοσύνη απαιτεί να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο έρευνας», είπε ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ. «Η Credit Suisse έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί σε αυτό», πρόσθεσε.

Περισσότερα στο moneyreview.gr