Κλείσιμο

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο - Πώς θα δουλεύει το όριο τιμών

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το Bloomberg, οι ακριβείς παράμετροι που θα ενεργοποιούν τον λεγόμενο μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς θα καθοριστούν εκ των προτέρων για να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Ένα ανώτατο όριο τιμής για την τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας (TTF), εξετάζει η Κομισιόν, για να βοηθήσει στον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των κυβερνήσεων για πλαφόν.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το Bloomberg, οι ακριβείς παράμετροι που θα ενεργοποιούν τον λεγόμενο μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς θα καθοριστούν εκ των προτέρων για να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Θα υπάρχουν επίσης δικλείδες ασφαλείας ώστε το προσωρινό αυτό μέτρο να μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, εάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις ροές εντός της αγοράς της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, που χρησιμοποιείται σαν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, εκτινάχθηκαν όταν η Ρωσία περιόρισε σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF έχουν υποχωρήσει από το ρεκόρ του Αυγούστου, εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα υπερδιπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

Διαβάστε περισσότερο στο moneyreview

Πηγή: skai.gr