Κλείσιμο

Αυστρία: Το σπίτι του Αδόλφου Χίτλερ θα μετατραπεί σε χώρο εκπαίδευσης αστυνομικών

Οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μετατροπή του σπιτιού σε χώρο κατάλληλο για την εκπαίδευση των αστυνομικών αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο και το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ

Για την εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα χρησιμοποιηθεί το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, στην Αυστρία, με την κυβέρνηση να βάζει τέλος με αυτό τον τρόπο σε ένα ζήτημα μακροχρόνιας διαμάχης.

Η κυβέρνηση αγόρασε το κτίριο στο Braunau am Inn κοντά στα γερμανικά σύνορα με υποχρεωτική εντολή αγοράς το 2016 μετά από μακρά διαμάχη, σύμφωνα με το BBC.

Ο δικτάτορας γεννήθηκε σε ένα νοικιασμένο δωμάτιο στον τελευταίο όροφο το 1889.

Σπίτι χιτλερ

Οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μετατροπή του σπιτιού σε χώρο κατάλληλο για την εκπαίδευση των αστυνομικών αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο και το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Αλλά προηγήθηκε μακρά συζήτηση μελών επιτροπής ειδικών, που απέκλεισαν την κατεδάφιση με το επιχείρημα ότι αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς και θα ερμηνευόταν ως μια προσπάθεια της Αυστρίας να αρνηθεί το ναζιστικό παρελθόν της.

Επίσης, υπήρχαν φόβοι πως το κτίριο θα μπορούσε να προσελκύσει ακροδεξιούς. 

Για δεκαετίες η αυστριακή κυβέρνηση νοίκιαζε το σπίτι, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον ακροδεξιό τουρισμό. Χρησιμοποιήθηκε από μια φιλανθρωπική οργάνωση ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες έως ότου η πρώην ιδιοκτήτριά του Gerlinde Pommer, εμπόδισε τις μελλοντικές ανακαινίσεις.

Το 2016, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επέτρεπε την κατάσχεση του σπιτιού από αυτήν με αντάλλαγμα πάνω από 800.000 ευρώ (694.000 £) ως αποζημίωση.

Τρία χρόνια αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τα σχέδια να μετατρέψει το σπίτι του 17ου αιώνα σε αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα οικοδομικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025.

Πηγή: skai.gr