Κλείσιμο

Αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία προωθεί η κυβέρνηση Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στη Βουλή των Κοινοτήτων κατατίθεται σήμερα η πρόταση της Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς το Λονδίνο κλιμάκωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο τη ρητορική έναντι της Μόσχας.

Τα μέτρα, σύμφωνα με την κα Τρας, θα στοχεύουν πληρέστερα τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται άμεσα με το Κρεμλίνο. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά την Κυριακή, οι Ρώσοι ολιγάρχες «δε θα έχουν πουθενά να κρυφτούν» υπό τις πιο αυστηρές βρετανικές κυρώσεις. Είπε ότι δεν αποκλείεται ούτε η κατάσχεση περιουσιών τους επί βρετανικού εδάφους.

Κατά τη Βρετανίδα Υπουργό Εξωτερικών, στόχος του Λονδίνου είναι να αποτρέψει τον Βλάντιμιρ Πούτιν από μια απόφαση εισβολής στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι το Λονδίνο δεν αποκλείει «απολύτως τίποτα» ως προς τη βρετανική στήριξη με χρήματα και όπλα προς την Ουκρανία, αν και απάντησε πως είναι «πολύ απίθανο» να σταλούν Βρετανοί στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό Ουκρανών ενάντια στους Ρώσους.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία είναι «αυξανόμενα ανησυχητική», έπειτα από τη νεότερη ενημέρωση που έλαβε από τους επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. «Συνεχίζω να προτρέπω τη Ρωσία να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις και να αποφύγει μία επιπόλαιη και καταστροφική εισβολή», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός ηγέτης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως Βρετανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να υποβάλουν πρόταση στο ΝΑΤΟ για ενίσχυση της βρετανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για πακέτο μέτρων που θα στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στο Κρεμλίνο. Η πρόταση περιλαμβάνει διπλασιασμό του αριθμού των Βρετανών στρατιωτών ώστε να ενισχυθεί η νατοϊκή στήριξη προς σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες, αποστολή αμυντικών όπλων στην Εσθονία και αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών ειδικών για την προστασία νατοϊκών συμμάχων.

Η Βρετανία έχει αυτή τη στιγμή 900 στρατιώτες στην Εσθονία, πάνω από 100 στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία και περίπου 150 στρατιώτες στην Πολωνία.

«Δε θα ανεχθούμε την αποσταθεροποιητική δράση τους και θα στεκόμαστε πάντα με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής εχθρότητας. Αν ο Πρόεδρος Πούτιν επιλέξει ένα μονοπάτι αιματοχυσίας και καταστροφής, θα είναι τραγωδία για την Ευρώπη», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι έχει δώσει την εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να προετοιμαστούν για ανάπτυξη σε ευρωπαϊκές χώρες,

Ο κ. Τζόνσον θα έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν και θα ταξιδέψει στην περιοχή αυτήν την εβδομάδα, ενώ τη Μόσχα θα επισκεφθούν το επόμενο διάστημα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του Ην. Βασιλείου.

Την Τρίτη θα υπάρξει ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για την κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα από τον αρχηγό τη βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχο σερ Τόνι Ραντάκιν.

Σε ετοιμότητα, εξάλλου, είναι για την περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει είναι το αεροπλανοφόρο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού HMS Prince of Wales, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αρκτικής επικεφαλής ναυτικού αποσπάσματος ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Δείτε όλες τις ειδήσεις