“Αχτίδα” ειρήνευσης στη Λιβύη: Συμφωνία για ασφαλείς διελεύσεις σε στεριά και αέρα

Σε συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλών περασμάτων από αέρα και στεριά, έφτασαν τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη, σύμφωνα με την μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη χώρα, Στέφανι Ουίλιαμς.

Δήλωσε «αρκετά αισιόδοξη» πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών στη Γενεύη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνολική συμφωνία για εκεχειρία στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα, σύμφωνα με το alarabiya.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι η Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή, στην οποία αντιπροσωπεύονται τα δύο μέρη που συγκρούονται στη χώρα, αποφάσισε να ανοίξει οδικά δίκτυα και να εκκινήσουν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού.

Επίσης οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση και να σταματήσουν την ρητορική μίσους.

Ο έλεγχος της Λιβύης είναι μοιρασμένος μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που έχει έδρα την Τρίπολη και την στήριξη της Τουρκίας και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαφτάρ που ελέγχει τις ανατολικές επαρχίες της χώρας και ένα μέρος του νότου.

Πηγή: skai.gr