Άρχισε η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά Covid στην Αγγλία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με εργαζόμενους πρώτης γραμμής σε νοσοκομεία και σε οίκους ευγηρίας ξεκίνησε την Πέμπτη το πρόγραμμα χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία.

Η ενισχυτική δόση θα προσφερθεί στους πολίτες άνω των 50 ετών, στο υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και σε ευπαθή άτομα από 16 έως 49 ετών, συνολικά περίπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα πρέπει να έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση και θα χορηγείται είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Στην κορυφή της σειράς προτεραιότητας είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους ζουν και εργάζονται σε γηροκομεία.

Τα πρώτα εμβόλια της τρίτης δόσης χορηγούνται από νοσοκομεία, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες εμβολιασμοί σε συνοικιακά ιατρεία και τις προσεχείς εβδομάδες η τρίτη δόση θα χορηγείται επίσης από μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα και από φαρμακεία.

Οι πολίτες που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση θα καλούνται στην ώρα τους από τον γενικό γιατρό της γειτονιάς τους ή την κεντρική υπηρεσία ραντεβού του NHS, του συστήματος δημόσιας υγείας της χώρας.

Η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος της ενισχυτικής δόσης πήρε το πράσινο φως από την κυβέρνηση την Τρίτη, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης.

Πηγή: skai.gr