Tραμπ: Η στάση μας στο Ιράν θα στείλει το σωστό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δεν ενέχει αρνητικές επιπτώσεις στις συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι είναι ανοικτός για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

"Πιστεύω ότι στέλνει το σωστό μήνυμα", δήλωσε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, θα στείλει το λάθος μήνυμα στην Πιονγκιάνγκ.

"Γνωρίζετε ότι σε επτά χρόνια, η ισχύς αυτής της συμφωνίας θα λήξει και το Ιράν θα είναι ελεύθερο να προχωρήσει και να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα" επέμεινε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, αρνήθηκε να πει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία πριν τη προθεσμία της 12ης Μαΐου, αρκούμενος να πει: "Θα δούμε τι θα συμβεί".

"Αυτή απλά δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση. Δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια... Δημιουργούν πυραύλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προορίζονται για τηλεοπτικούς σκοπούς. Δεν το πιστεύω", τόνισε, προσθέτοντας: "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διαπραγματευτούμε μια πραγματική συμφωνία"

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να επιβάλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες ανεστάλησαν μόλις τέθηκε σε ισχύ η πυρηνική συμφωνία. Έχει δώσει έως τότε προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» της.

Το Ισραήλ έχει στην κατοχή του, και μπορεί να αποκαλύψει, «νέες και καθοριστικές αποδείξεις» ότι το Ιράν αποκρύπτει τις δραστηριότητές του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής παρέμβασής του.

Στο μεταξύ, πιο κοντά στα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ισχυρίζεται ότι η είναι η Τεχεράνη. 
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr