Γαλλικές δυνάμεις φέρεται να στέλνει ο Μακρόν στη Μανμπίτζ, δεν επιβεβαιώνει το Ελιζέ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία κούρδων και αράβων ανταρτών που μάχονται στη Συρία είχε ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανεπιβεβαίωτες έως τώρα πληροφορίες να θέλουν τον πρόεδρο της Γαλλίας να υπόσχεται πως θα στείλει γαλλικές ειδικές δυνάμεις στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ.

Εάν οι εν λόγω πληροφορίες
επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για κίνηση-μήνυμα του Παρισιού προς την Τουρκία, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θα επέμβει στρατιωτικά στην Μανμπίτζ εάν οι Κούρδοι δεν αποχωρήσουν από την πόλη και αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Μετά τη συνάντηση Μέγαρο των Ηλυσίων, ένας κούρδος αξιωματούχος, ο Χάλεντ Έισα, είπε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι το Παρίσι υποσχέθηκε ότι θα στείλει στρατεύματα στη Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξει την αραβοκουρδική συμμαχία στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και να αποτρέψει την Τουρκία να προωθηθεί στην περιοχή.

Το γραφείο του προέδρου Μακρόν απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία αυτή, όμως ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien συμπίπτει με τα διαρροή του κούρδου αξιωματούχου.

Στην Μανμπίτζ βρίσκονται ήδη αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα πως οι ΗΠΑ μπορεί να αποχωρήσουν σύντομα από τη Συρία, όμως στη συνέχεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πως επίκειται αποχώρηση των Αμερικανών από τον κουρδικό θύλακα.

Ο κ. Μακρόν έχει υπάρξει ένας από τους δριμύτερους επικριτές των ενεργειών της Άγκυρας στον θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι Τούρκοι συνέχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αξίωνε ανθρωπιστική εκεχειρία 30 ημερών σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια.
Πηγή: skai.gr