ΗΠΑ: Εγγύηση για δάνεια ύψους 1 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία

Εγγύηση δανειακών πιστώσεων προς την Ουκρανία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, υπέγραψε τη Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου αφού συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον ουκρανό ομόλογό του Ολεξάντρ Σλάπακ.

«Η συμφωνία αυτή, που έχει την υποστήριξη του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) και των δύο σωμάτων του κογκρέσου, αποδεικνύει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ προς μια σταθεροποιημένη Ουκρανία που θα προοδεύει προς τη δημοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λιου.

Η ουκρανική κυβέρνηση «θα έχει τα μέσα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκτήσει πρόσβαση σε χαμηλού κόστους χρηματοδότηση από την παγκόσμια αγορά κεφαλαίων και για να διευκολυνθεί η οικονομική μετάβασης της χώρας, κυρίως όσον αφορά τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός.

Ο Λιου υπενθύμισε εξάλλου ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουκρανία σε μια ακόμη ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ στις νέες αρχές της χώρας, ενώ χαιρέτισε «τις προόδους» του Κιέβου στην κατάρτιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, και την επιβολή νέων κυρώσεων, ενέκρινε και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο για ακόμη μια φορά αναδείχθηκε η "πολυφωνία" των ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά την ουσιαστική σκλήρυνση της στάσης της Ένωσης έναντι της Μόσχας.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι «ο ρώσος πρόεδρος λαμβάνει πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από την ανατολική Ουκρανία και παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ