ΕΕ: Βοήθεια 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά "πολυφωνία" όσον αφορά σκληρότερες κυρώσεις

Τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, και την επιβολή νέων κυρώσεων, ενέκρινε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη σήμερα Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ωστόσο για ακόμη μια φορά αναδείχθηκε η "πολυφωνία" των ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά την ουσιαστική σκλήρυνση της στάσης της Ένωσης έναντι της Μόσχας. 

Ειδικότερα, το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ προσέθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κατάλογος αυτός περιείχε ως τώρα 18 πρόσωπα σε βάρος των οποίων είχε επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων από τον Μάρτιο.

Τα τέσσερα νέα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Παράλληλα, η Ένωση ενέκρινε και μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη για να στηρίξει τη χώρα αυτή, η οποία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Το ευρωπαϊκό δάνειο
ύψους 1 δισεκ. ευρώ σκοπό έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τρέχουσες χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις και προστίθεται στα 610 εκατ. της μακροοικονομικής βοήθειας που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει η ΕΕ στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί.

Συνολικά η ΕΕ προβλέπει να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 11 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά η εκταμίευση του ποσού έχει ως όρο τη σύναψη μιας συμφωνίας ανάμεσα στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στο Κίεβο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα σημερινά μέτρα ανακοινώθηκαν μετά την υπογραφή της πολιτικής πτυχής της συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία στις αρχές του Μαρτίου.

Στόχος είναι να «βοηθήσουν τη χώρα στην πολιτική μετάβαση και να ενθαρρύνουν την εφαρμογή πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», εξήγησε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Η μείωση των δασμών στα προϊόντα τα οποία εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ουκρανία θα επιτρέψει στο Κίεβο να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η μείωση αυτή θα ισχύσει έως και την 1η Νοεμβρίου 2014, δηλαδή για περίπου επτά μήνες, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την επιθυμία να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την «πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία από το Σάββατο.

«Οι διαψεύσεις της Ρωσίας δεν έχουν την παραμικρή αξιοπιστία», κατά τον ίδιο.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι είπε πως η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει για το πώς θα επεκταθούν οι κυρώσεις. «Η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ποιες θα είναι οι συνέπειες για πιθανές μελλοντικές ενέργειές (της) στην ανατολική Ουκρανία. Περιμένω να σταλεί ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα για το πότε μπορούμε να περιμένουμε κυρώσεις εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα».

Όμως κατά την άφιξή τους στο Λουξεμβούργο πολλοί ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά το να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις, εν αναμονή της τετραμερούς συνόδου της Πέμπτης στη Γενεύη με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα με τις κυρώσεις. Πρέπει να γίνει το παν προκειμένου η σύνοδος της Πέμπτης να γίνει σε ήρεμο κλίμα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Η Ρωσία ήδη αυτοτιμωρείται, από την άποψη των επενδύσεων, της φυγής κεφαλαίων και της πτώσης (σ.σ. της συναλλαγματικής ισοτιμίας) του νομίσματος της. Αυτές είναι πολύ σημαντικές κυρώσεις», τόνισε.

Για τον Ολλανδό ΥΠΕΞ Φρανς Τίμερμανς, «είναι πολύ νωρίς» για να αποφασιστεί η επιβολή της τρίτης φάσης των κυρώσεων, αλλά «πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι» για την επιβολή τους, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά την επιβολή ευρύτερων κυρώσεων και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δήλωσε πως η τετραμερής σύνοδος της Πέμπτης μπορεί να χρησιμεύσει ως προθεσμία.

Η Μόσχα θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσει τα συμφέροντα της ρωσικής κοινότητας στην Ουκρανία, διεμήνυσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Συντονισμού της ρωσικής ομογένειας.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ