Μέρκελ: Η Ρωσία κινδυνεύει με «μαζική» ζημιά αν δεν αλλάξει στάση για Ουκρανία

Σκληρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία πως κινδυνεύει να υποστεί «μαζικές» οικονομικές και πολιτικές συνέπειες εάν δεν αλλάξει στάση έναντι της Ουκρανίας απηύθυνε την Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μία κλιμάκωση της έντασης του ευρωπαϊκού πολιτικού λόγου προς τη Μόσχα, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έστειλαν το πιο σκληρό έως τώρα μήνυμα αναφορικά με την ουκρανική κρίση.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει στην πορεία των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα είναι μόνο μία καταστροφή για την Ουκρανία [...] Όχι, αυτό θα προκαλούσε επίσης μαζική ζημιά στη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά», δήλωσε η κ. Μέρκελ

Μιλώντας στη γερμανική Βουλή, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ευρώπης να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων, όπως «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ή την απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε περίπτωση που η Μόσχα αρνηθεί να «μπει σε διαπραγματεύσεις που πετυχαίνουν αποτελέσματα».

«Ως γείτονες της Ρωσίας, δε θα το βλέπαμε μόνο ως απειλή. Θα άλλαζε τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «δεν είναι προς συζήτηση» και πως η τοποθέτηση ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία συνιστά μία καθαρή παραβίαση τους διεθνούς δικαίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ