Ομπάμα: Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας

Τη σκληρότερη έως τώρα προειδοποίηση προς τη Ρωσία για τις συνέπειες που κινδυνεύει να υποστεί λόγω της στάσης της απέναντι στην Ουκρανία απηύθυναν την Τετάρτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, δύο ημέρες πριν τη νέα συνάντηση του κ. Κέρι με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στο Λονδίνο.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με το μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο κ. Ομπάμα διεμήνυσε πως εάν η Ρωσία επιμείνει στη στάση της τότε οι ΗΠΑ θα «υποχρεωθούν να εφαρμόσουν κόστη» στη Μόσχα, και επανέλαβε πως η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία δήλωσε συμπλήρωσε ο αμερικανός ηγέτης.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ από την πλευρά του είπε ότι «δεν θα παραδοθούμε ποτέ» στη Ρωσία και εξέφρασε την ετοιμότητα του Κιέβου για συνομιλίες με τη Μόσχα.

Κέρι: Η απάντησή μας μπορεί να γίνει «άσχημη, γρήγορα»

Ακόμη πιο σκληρά λόγια είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα ο Τζον Κέρι, εγείροντας εκ νέου με τον πλέον σαφή τρόπο το σενάριο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Δεν θέλω να μπω σε όλες τις λεπτομέρειες, παρά να πω αυτό: [Η απάντησή μας] μπορεί να γίνει άσχημη γρήγορα [αν] γίνουν οι λάθος επιλογές. Και μπορεί να γίνει άσχημη σε πολλές κατευθύνσεις», σημείωσε ο κ. Κέρι, μιλώντας ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διευκρίνισε ωστόσο πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα πλήθος τιμωρητικών μέτρων κατά της Μόσχας, όπως «κυρώσεις για βίζες, τραπεζικές κυρώσεις, στοχευμένες επιχειρηματικές κυρώσεις».

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σχολίασε πως θα παρουσιάσει στο ρώσο ομόλογό του μία «σειρά επιλογών» για την επίλυση της κρίσης.

Διευκρίνισε πως δεν είναι στο συμφέρον κανενός να απομονώσει τη Μόσχα, αλλά κατέστησε σαφές πως «θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε στην περίπτωση που η Ρωσία δεν μπορεί να βρει τον τρόπο να κάνει τις σωστές επιλογές».

Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, που είναι προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου, ο κ. Κέρι παραδέχτηκε ότι η Ρωσία «ενδέχεται κάλλιστα» να προσαρτήσει τη χερσόνησο, αλλά προειδοποίησε ότι η Μόσχα διατηρεί πλήθος επιλογών.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές εδώ, για αυτό είναι επείγον να έχουμε μία συζήτηση με τους Ρώσους και να προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση προς τα εμπρός», εξήγησε.

Σκληρή ανακοίνωση του G-7

Η τοποθέτηση του κ. Κέρι ήλθε λίγες ώρες αφότου οι G-7 ανακοίνωσαν πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν θα έχει «καμία νόμιμη ισχύ», και πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

Κάλεσαν επίσης τη Μόσχα να «σταματήσει κάθε προσπάθεια» προσάρτησης της Κριμαίας, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα λάβουν «τόσο ατομικά όσο και συλλογικά» περαιτέρω μέτρα.

Στο G-7 μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ανακοίνωση προσυπογράφουν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ