Στα κυπριακά ύδατα τουρκικό σκάφος - "Eξαγωγή" της κρίσης στην Τουρκία από την Άγκυρα;

Την «εξαγωγή» της κρίσης που σοβεί στην Τουρκία φαίνεται να επιχειρεί η κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη τουρκική κοινή γνώμη.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα με την υπόθεση διαφθοράς στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια,  δόθηκαν εντολές στο υπερσύγχρονο σεισμολογικό σκάφος «Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν Πασά» (ο Οθωμανός ναύαρχος Μπαρμπαρόσα) να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα δυτικά της Κύπρου και συγκεκριμένα ανοιχτά της Αμμοχώστου.

Τώρα το πλοίο κινείται βόρεια και δυτικά της Μεγαλονήσου και επιπλέον η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές για έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ έως τις 30 Ιανουαρίου.

Το «Μπάρμπαρος» συνοδεύεται από δύο άλλα σκάφη το «Μπράβο» και το «Deep» και πραγματοποιούν έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των βορείων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας, ενώ στη Λευκωσία αναφέρουν ότι οι προκλητικές αυτές ενέργειες έχουν σχέση και με την παρούσα φάση στο κυπριακό και τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, το γεγονός ότι στην Τουρκία έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση, αυτή φαίνεται να μην έχει επηρεάζει τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της Άγκυρας, που συνδέονται με πάγιες στρατιωτικές επιδιώξεις της εις βάρος της Κύπρου. Αντίθετα, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, τέτοιες συνθήκες ευνοεί τις κινήσεις στρατιωτικών. αλλά και των πολιτικών. Η πολιτική κρίση μπορεί και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις ενέργειες και τις κινήσεις τους.
Πηγή: skai.gr