Συρία - ΟΗΕ: Τουλάχιστον 80.000 οι νεκροί από τον εμφύλιο

Σε τουλάχιστον 80.000 αριθμούν οι νεκροί από το διετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 20.000 από την αρχή του έτους, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Βουκ Γέρεμιτς.

Στις 2 Ιανουαρίου η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, είχε δηλώσει ότι 60.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Τουλάχιστον 80.000 έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες. Πιστεύεται ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν πολίτες", είπε ο Γέρεμιτς πριν από την ψηφοφορία για την έγκριση ενός ψηφίσματος για τη Συρία.

Σημειώνεται ότι το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση που καταγράφει τις απώλειες στη Συρία, την Τρίτη ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων στις 94.000 επισημαίνοντας ότι οι νεκροί μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι, ακόμη και 120.000.

Στο μεταξύ, ένας Γάλλος διπλωμάτης άφησε να εννοηθεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το Παρίσι υποστηρίζει την πρόταση χαλάρωσης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Δαμασκό ώστε να εξοπλιστούν οι Σύροι αντάρτες, αλλά καθυστερεί τη λήψη απόφασης με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στο καθεστώς και να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του εμφυλίου.

Η Σουηδία, η Αυστρία και ορισμένες άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στη γαλλοβρετανική πρωτοβουλία για χαλάρωση του εμπάργκο. Η απαγόρευση πώλησης όπλων στη Συρία αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες και η οποία λήγει την 1η Ιουνίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στις 27 Μαΐου. Ενδέχεται επίσης το ζήτημα αυτό να απασχολήσει και τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Μαΐου.
Πηγή: skai.gr