Συριακό Παρατηρητήριο: Πάνω από 94.000 οι νεκροί του συριακού εμφυλίου

Η εμφύλια σύρραξη που ταλανίζει την Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 94.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να υπερβαίνει τους 120.000, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύσει στο Λονδίνο και ενημερώνεται πρωτίστως από ακτιβιστές.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται τουλάχιστον 41.000 αλαουίτες, μέλη της Σιιτικής θρησκευτικής σέκτας στην οποία ανήκουν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ και τα περισσότερα μέλη της ηγετικής ομάδας που τον περιβάλλει.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν στις αρχές του 2013 ότι ο αριθμός των θυμάτων υπερέβαινε τις 70.000.

Ο εμφύλια σύρραξη στη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, πριν από 27 μήνες, με τη μορφή ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της σχεδόν τεσσαρακονταετούς εξουσίας της οικογένειας Άσαντ. Ο πατέρας του Μπασάρ, Χαφέζ αλ-Άσαντ, κατέλαβε την εξουσία έπειτα από πραξικόπημα το 1971, προτού κληρονομήσει την προεδρία της χώρας στον πρωτότοκο υιό του.

Παρά ταύτα, η σύγκρουση σύντομα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, τοποθετώντας τη σουνιτική πλειοψηφία κατά της αλαουίτικης-σιιτικής μειοψηφίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ