«Αρουραίο των υπονόμων» χαρακτήρισε τον Ερντογάν ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής - Οργή από την Άγκυρα

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό πρέσβη

«Αρουραίο των υπονόμων» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων και ένας εκ των αντιπροέδρων του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική εκδήλωση στην Κάτω Σαξονία, ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Ερντογάν για την τακτική του απέναντι στην προσφυγική κρίση. Προειδοποίησε μάλιστα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην «ανοίξει ξανά την αγκαλιά της» σε περίπτωση του επόμενου κύματος προσφύγων, για την πρόκληση του οποίου κατηγόρησε τον Ερντογάν, διότι όπως είπε η Τουρκία θα μπορούσε σκόπιμα να πυροδοτήσει την επόμενη κρίση ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον Τούρκο πρόεδρο... «αρουραίο των υπονόμων».

Οργή από την Άγκυρα

Η Άγκυρα από την πλευρά της καταδίκασε τις δηλώσεις χαρακτηρίζοντάς τες «προσβλητικές», με το τουρκικό ΥΠΕΞ να καλεί για εξηγήσεις τον Γερμανό πρέσβη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις προσβλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, αντιπροέδρου του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, για τον Πρόεδρό μας (Ερντογάν) σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι δηλώσεις Κουμπίτσκι είναι «απαράδεκτες» και «δεν είναι κατάλληλος για τη θέση του αντιπροέδρου της Bundestag».

«Απείχε από κάθε πολιτική ηθική και υπευθυνότητα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «οι απρεπείς δηλώσεις δείχνουν το πολιτικό και ηθικό επίπεδο του Κουμπίτσκι και αποκαλύπτουν τη χυδαιότητα του».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, όπου του μεταφέρθηκε η «έντονη αποδοκιμασία» της Άγκυρας.

Πηγή: skai.gr