Απορρίπτει κατηγορηματικά η Αμπχαζία σκέψεις περί προσάρτησή της στη Ρωσία

Τα σχόλια έρχονται λίγο αφότου ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιδιώξει να απορροφήσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας

Η περιοχή της Αμπχαζίας που ελέγχεται από τους αυτονομιστές της Γεωργίας έχει απορρίψει κατηγορηματικά απόψεις περί προσάρτησή της από τη Ρωσία, επιμένοντας ότι η αυτονομία της από τη Μόσχα δεν τίθεται προς συζήτηση, σύμφωνα με το Politico.

Σε δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του μη αναγνωρισμένου κράτους του νοτίου Καυκάσου την Πέμπτη, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ είναι «σταθερός σύμμαχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το αυτοαποκαλούμενο κράτος του «δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης».

Τα σχόλια έρχονται λίγο αφότου ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιδιώξει να απορροφήσει τις δύο αποσχισθείσες  από τη Ρωσία περιοχές της γειτονικής Γεωργίας - την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

«Η ιδέα της ένταξης στη Ρωσία είναι ακόμα δημοφιλής. Και μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί, αν υπάρχουν καλοί λόγοι για αυτό», είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά την παρουσία χιλιάδων στρατευμάτων της Μόσχας που αναπτύχθηκαν στην Αμπχαζία στον απόηχο μιας σειράς πολέμων με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Γεωργίας , πιο πρόσφατα το 2008,  αξιωματούχοι στην πρωτεύουσα είπαν ότι η πρόταση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα σημάδι «εντεινόμενης γεωπολιτικής διαμάχης .»

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Αμπχαζίας, Σεργκέι Σάμπα, προχώρησε περαιτέρω, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές οντότητες» στην περιοχή που πιέζουν για ενσωμάτωση με τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε λάβει κανένα επίσημο αίτημα για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν έχω ακόμη εντοπίσει καμία πολιτική παράταξη εντός της Αμπχαζίας που οραματίζεται μια τέτοια δυναμική σχέση με τη Ρωσία», συνέχισε.

Κατοικία περίπου ενός τετάρτου εκατομμυρίου ανθρώπων και με τη δική της ξεχωριστή γλώσσα, η Αμπχαζία υπάρχει ως de facto ανεξάρτητο κράτος από τη Γεωργία μετά τον βίαιο εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εκατοντάδες χιλιάδες Γεωργιανοί εκτοπίστηκαν από την περιοχή, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, ως μέρος μιας εκστρατείας των αυτονομιστών, οι οποίοι συχνά υποστηρίχθηκαν από στοιχεία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
 

Πηγή: skai.gr