Η ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια διατηρεί την αριστερή, παραδοσιακή της ταυτότητα και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Στέφανο Μπονατσίνι επανεκλέγεται με το 51,4% των ψήφων. Η διαφορά με την υποψήφια της Λέγκα είναι μεγάλη: η Λουτσία Μποργκοντζόνι δεν ξεπέρασε το 43,6%, έστω και αν ο Σαλβίνι, μέχρι την Παρασκευή, δήλωνε ότι «η νίκη της θα ήταν σίγουρα σαρωτική».

Πρωτοφανές ρατσιστικό παραλήρημα Σαλβίνι

Οι ψηφοφόροι, προφανώς, φοβήθηκαν τους επιθετικούς τόνους του ιταλού πρώην υπουργού Εσωτερικών. Ενδεικτική ήταν η πρωτοφανής του κίνηση, πριν λίγες ημέρες, να χτυπήσει το θυροτηλέφωνο σπιτιού όπου μένει ιταλοτυνησιακή οικογένεια και να ρωτήσει έναν δεκαεξάχρονο έφηβο «αν πουλά ναρκωτικά». Παρά την γενική κατακραυγή, για την παραβίαση της προσωπικής ζωής και την στοχοποίηση αυτή, ο επικεφαλής της Λέγκα, αποφάσισε να μην ζητήσει συγγνώμη.

Ο Σαλβίνι πληρώνει και το ότι διάλεξε μια υποψήφια περιφερειάρχη χωρίς ισχυρή προσωπικότητα, προφανώς και για να μην τον επισκιάσει. Η Μποργκοντζίνι έδωσε την εντύπωση ότι δεν γνώριζε σε βάθος τα κύρια προβλήματα της περιοχής της. Στον Νότο, στην περιφέρεια της Καλαβρίας, η κεντροδεξιά κέρδισε με μεγάλη άνεση, αλλά το αποτέλεσμα είχε προβλεφθεί εδώ και καιρό. 

Σε ό,τι αφορά, δε, το λεγόμενο «Κίνημα της Σαρδέλας», τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν περιορίστηκε, μόνο, στο να κινητοποιήσει πολίτες οι οποίοι είχαν ήδη αποφασίσει να ψηφίσουν τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Μπόρεσε να στείλει ένα ευρύτερο μήνυμα, εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη περιορισμού των πολιτικών δυνάμεων που αμφισβητούν βασικές αρχές του ιταλικού Συντάγματος. Τώρα, οι sardine- σαρδέλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να μετατραπούν σε κόμμα.

Μειώνεται η επιρροή των Πεντάστερων

Όσο για τα Πέντε Αστέρια, επιβεβαιώνεται η φθίνουσα πορεία τους. Ο υποψήφιός τους δεν κατάφερε ούτε να εκλεγεί στο περιφερειακό συμβούλιο. Ο αρχηγός τους, Λουίτζι Ντι Μάιο, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και η παρουσία τους, στην κυβέρνηση, είναι σαφές ότι στο εξής αποδυναμώνεται.

Τώρα, η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όταν θα κληθούν να ψηφίσουν οι κάτοικοι άλλων έξι μεγάλων περιφερειών της Ιταλίας. Μέχρι τότε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να καταφέρει να κυβερνήσει χωρίς μεγάλα εμπόδια. Εκτός και αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, οι οποίες, στην ιταλική πολιτική, δεν λείπουν σχεδόν ποτέ.
 

Πηγή: DW - Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις