Κλείσιμο

«Κυψέλη» παιδόφιλων το Instagram; Αποκάλυψη σοκ από τη Wall Street Journal

Το Instagram συνδέει τα δίκτυα παιδοφιλίας, και προωθεί περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα 

«Κυψέλη» παιδόφιλων το Instagram; Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Meta, συνδέει τεράστια δίκτυα παιδοφιλίας, και προωθεί περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, σύμφωνα με έρευνες της Wall Street Journal και ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Άμχερστ. 

«Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το διαδίκτυο, αλλά σε αντίθεση με τα φόρουμ και τις υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων που απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται για παράνομο περιεχόμενο, το Instagram δεν φιλοξενεί απλώς αυτές τις δραστηριότητες. Οι αλγόριθμοί του τις προωθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal. 

Το Instagram συνδέει παιδόφιλους και τους καθοδηγεί σε πωλητές περιεχομένου μέσω «συστημάτων συστάσεων» που κάνουν «αποτελεσματική δουλειά» στο να συνδέουν εκείνους που μοιράζονται «εξειδικευμένα ενδιαφέροντα», διαπίστωσαν η εφημερίδα και οι ακαδημαϊκοί ερευνητές.⁠
 

Όπως εξηγεί η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, αν και δεν φαίνονται στους περισσότερους χρήστες στην πλατφόρμα, οι σεξουαλικού περιεχομένου λογαριασμοί στο Instagram δείχνουν με κραυγαλέο τρόπο τα «ενδιαφέροντά τους». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Instagram επέτρεπε στους ανθρώπους να αναζητούν ακατάλληλου περιεχομένου hashtags, και τους συνέδεε με λογαριασμούς που τα χρησιμοποιούσαν για να διαφημίσουν υλικό παιδικού σεξ προς πώληση. Μάλιστα, τέτοιοι λογαριασμοί συχνά ισχυρίζονται ότι διευθύνονται «από τα ίδια τα παιδιά» και χρησιμοποιούν απροκάλυπτα σεξουαλικά ονόματα χρηστών (handles ή user names).

«Η προώθηση περιεχομένου για σεξ ανηλίκων παραβιάζει τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τη Meta καθώς και την ομοσπονδιακή νομοθεσία» τονίζει η WSJ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας η Meta αναγνώρισε προβλήματα στις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι έχει δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τέθηκαν.

«Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φριχτό έγκλημα» τόνισε η αμερικανική εταιρεία, προσθέτοντας: «Διερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενάντια σε αυτή τη συμπεριφορά».

Η Meta δηλώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδόφιλων και σχεδιάζει περισσότερες διαγραφές. Επίσης, έχει μπλοκάρει χιλιάδες hashtags που καθιστούν τα παιδιά αντικείμενα σεξουαλικών σκοπών και περιόρισε τα συστήματά της ώστε να μην προτείνουν στους χρήστες να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση. Δήλωσε, επίσης, ότι εργάζεται για να αποτρέψει τα συστήματα από το να προτείνουν δυνητικούς παιδόφιλους ενηλίκους να συνδέονται μεταξύ τους ή να αλληλεπιδρούν ο ένας με το περιεχόμενο του άλλου.

Πηγή: skai.gr