Απεσταλμένος ΟΗΕ: Νέοι μισθοφόροι φθάνουν στη Λιβύη παρά τις ελπίδες για εκεχειρία

Απεσταλμένος ΟΗΕ: Νέοι μισθοφόροι φθάνουν στη Λιβύη παρά τις ελπίδες για εκεχειρία

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε μεν την Τρίτη πως υπάρχει «αυθεντική βούληση να αρχίσει διαπραγμάτευση» στη Γενεύη ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις για διαρκή κατάπαυση του πυρός, ωστόσο παραδέχθηκε ότι το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές, και πως μισθοφόροι εξακολουθούν να φθάνουν στη χώρα.

Στις συνομιλίες στη Γενεύη συμμετέχουν πέντε αξιωματικοί του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ και πέντε των δυνάμεων που είναι σύμμαχες της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης.

Οι μάχες συνεχίζονται, παρά την έκκληση για εκεχειρία που έγινε στις 12 Ιανουαρίου από τη Ρωσία και την Τουρκία και τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με στόχο τη μείωση των διεθνών επεμβάσεων.

Ο Σάλαμε δήλωσε πως οι δύο πλευρές έχουν στόχο «να γεφυρώσουν τις διαφορές στις απόψεις τους για το πώς μπορεί να οργανωθεί επί του πεδίου μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

«Αρχίσαμε χθες να συζητούμε μαζί τους έναν μακρύ κατάλογο σημείων στην ατζέντα μας, αρχίζοντας από μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί η εκεχειρία σε μια πιο σταθερή κατάπαυση του πυρός, που να παραβιάζεται λιγότερο συχνά και από τις δύο πλευρές, και επίσης να μετατραπεί η εκεχειρία σε μια πραγματική συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας», δήλωσε.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ