Κλείσιμο

Απάντηση Ερντογάν σε Σίσι: Παράνομη η στήριξή σου στον Χαφτάρ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αιγύπτου στη Λιβύη και η υποστήριξή της προς τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη είναι παράνομες.

«Τα βήματα που έκανε η Αίγυπτος εδώ, ιδιαίτερα η υποστήριξη εκ μέρους τους του πραξικοπηματία Χαφτάρ, δείχνουν πως βρίσκονται σε μια παράνομη διαδικασία», υποστήριξε ο Ερντογάν. Χαρακτήρισε επίσης «πειρατική» την προσέγγιση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Ερντογάν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση της Αιγύπτου στη σύγκρουση στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα βοήθησε την κυβέρνηση Σάρατζ να υποχρεώσει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΚΕΣ) του Χαφτάρ να εγκαταλείψει την προέλασή της στην Τρίπολη.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής μπροστά σε οποιαδήποτε άμεση απειλή κατά της αιγυπτιακής και της λιβυκής ασφάλειας, αφού βουλευτές σύμμαχοι του Χαφτάρ κάλεσαν το Κάιρο να επέμβει στρατιωτικά στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα.

«Δεν θα αφήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μας μόνους τους. Η σχέση μας με τη Λιβύη κρατάει πάνω από 500 χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ζήτημα κυριαρχίας, δήλωσε ακόμα προκλητικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν βλέπει «ως δεσμευτικές τις διεθνείς» αντιδράσεις σχετικά με το άνοιγμα του τοπόσημου της Κωνσταντινούπολης στη μουσουλμανική λατρεία, τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πρώτες προσευχές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου για 1.000 με 1.500 προσκυνητές ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο Ερντογάν. Έκανε λόγο για απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας από αλυσίδα αιχμαλωσίας. «Αυτή η αλυσίδα που ήταν όνειρο των νεανικών μου χρόνων έσπασε. Είμαι ευτυχής που έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα». 


skai.gr - ΑΜΠΕ
 

Πηγή: skai.gr