Αντιδράσεις για τα «ισόβια» στον Καβαλά: «Εντονη ανησυχία και απογοήτευση» λέει το Στειτ Ντιπάρτμεντ

DW Ανδρέας Ρομπόπουλος

Ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανέφερε ότι η καταδικαστική απόφαση προκαλεσε «έντονη ανησυχία και απογοήτευση».

Ο Οσμάν Καβαλά είχε  αρχικά αθωωθεί από το δικαστήριο για την υπόθεση Γκεζί. Συνελήφθη όμως κατά την έξοδό του από τις φυλακές, αυτή την φορά με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ακολούθως, μετά την απόρριψη της αθωωτικής απόφασης για την εξέγερση στο πάρκο Γκεζι από το Εφετείο, ο τούρκος επιχειρηματίας δικαζόταν και για τις δύο υποθέσεις.

Η μακρά προφυλάκισή του στην Τουρκία είχε απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που ζήτησε την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά. Η απόφαση δεν εκτελεστηκε από το τουρκικό δικαστήριο, ενώ τώρα ουσιαστικά μένει μετέωρη η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Νέα προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη;

Ο Καβαλά τώρα θα πρέπει να εξαντλήσει τα ενδικά μέσα στην Τουρκία, για να κάνει εκ νέου προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατά της απόφασης ισόβιας κάθειρξης, την οποία μόνο ένας δικαστής δεν προσυπογράφει, με την υποσημείωση ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος. Μετά τις επιθετικές προς τον αμερικανό πρόεδρο δηλώσεις του Ερντογάν για αναφορές του Αμερικανού προέδρου σε γενοκτονία των Αρμενίων, τώρα οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον επιδεινώνονται και με αφορμή την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης λόγω της υπόθεσης Καβαλά.

Πηγή: skai.gr