Ανθρωποκυνηγητό για τους μακελάρηδες του Charlie Hebdo (upd)

Μεγάλης κλίμακας ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η γαλλική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών δραστών της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι γαλλικές Αρχές διέρρευσαν τα στοιχεία των τριών υπόπτων, οι οποίοι είχαν ταυτοποιηθεί από αργά το βράδυ. Πρόκειται για τους αδελφούς Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα, και τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ο ένας από τους δυο καταζητούμενους αδελφούς είχε καταδικαστεί το 2008 για άλλες υποθέσεις.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη αστυνομική πηγή, οι τρεις καταζητούμενοι πιστεύεται πως είναι βαριά οπλισμένοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα νωρίτερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη Ρεμς της βορειοανατολικής Γαλλίας για τον εντοπισμό των τριών υπόπτων, χωρίς όμως να δίνουν συλλήψεις. Σύμφωνα με τον σταθμό i-Tele, στόχος των αστυνομικών ήταν να συλλέξουν γενετικό υλικό. Είχε προηγηθεί επιχείρηση στην κωμόπολη Σαρλβίλ-Μεζιέρ, βορειοανατολικά της Ρεμς,

Νωρίτερα είχε εντοπιστεί στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού το πρώτο όχημα διαφυγής των δραστών, το οποίο εγκατέλειψαν και επέταξαν ένα δεύτερο αυτοκίνητο.

Κατά το μακελειό έπεσαν νεκροί 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τέσσερις από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους της Γαλλίας και βασικά στελέχη του περιοδικού, οι Charb, Cabu, Tignous και Georges Wolinski. Νεκροί είναι και δυο αστυνομικοί που φύλασσαν το χώρο.

Έντεκα είναι οι τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Εκπαιδευμένοι και με κρύο αίμα οι μακελάρηδες

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τρία άτομα, δυο ένοπλους – που έφεραν τυφέκια «καλάσνικοφ» και εκτοξευτήρα ρουκετών – και έναν οδηγό διαφυγής. Όλα τα στοιχεία από τη σφαγή καταδεικνύουν πως οι δυο εκτελεστές ήταν εκπαιδευμένοι και ενήργησαν με εντυπωσιακή ψυχραιμία.

Όσον αφορά την αποφασιστικότητά τους, σοκ προκαλεί το βίντεο που δείχνει τους δράστες να βγαίνουν από το όχημα διαφυγής και να εκτελούν αστυνομικό τον οποίο είχαν τραυματίσει νωρίτερα και κειτόταν ανυπεράσπιστος στο πεζοδρόμιο.



Μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση, φώναξαν: «εκδικηθήκαμε για τον προφήτη». Το Charlie Hebdo είχε εκδώσει κατά τα τελευταία χρόνια σειρά σατιρικών σκίτσων για τον προφήτη Μωάμεθ, το Ισλάμ και τον τζιχαντισμό. Το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση του προφήτη και τα γραφεία του περιοδικού είχαν γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης και το 2011.

Αξιοσημείωτος είναι και ο οπλισμός των δραστών. Πέραν των «καλάσνικοφ» φορούσαν μαύρες στολές, κουκούλες, αθλητικά παπούτσια και παλάσκες κάτω από τις οποίες ενδέχεται να φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.


Οι δράστες ετοιμάζονται για την επίθεση

https://www.skai.gr/files/1/astelios/skaiphotos/charbtignus.jpg
Οι νεκροί σκιτσογράφοι του Charlie Hebdo
 

«Δεν πρόκειται για φανατικούς που έδρασαν αυθόρμητα», δήλωσε ένας αστυνομικός, υπογραμμίζοντας ότι οι δράστες κρατούσαν τα «καλάσνικοφ» κοντά στο σώμα τους, ρίχνοντας κατά βολή και όχι κατά ριπάς, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση περί στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, ενδεχομένως σε χώρα της Μέσης Ανατολής 

Ενδεικτικό της ψυχραιμίας τους είναι ότι αν και οι δράστες έκαναν αρχικά λάθος στη διεύθυνση, «δεν πυροβόλησαν, ούτε πανικοβλήθηκαν» αλλά πέρασαν «στον αριθμό 10 όπου βρίσκεται η σύνταξη της Charlie Hebdo».


https://www.skai.gr/files/1/astelios/skaiphotos/aimatiri-epithesi-sta-grafeia-tis-charlie-hebdo2.jpg


Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι του σατιρικού περιοδικού είχαν σύσκεψη για να ετοιμάσουν μια ειδική σατιρική έκδοση του περιοδικού με τίτλο Sharia Hebdo.

Εγώ, όλοι, είμαστε Charlie





«Αν ο κόσμος θέλει να σοκαριστεί, θα σοκαριστεί», είχε δηλώσει ο εκδότης του περιοδικού Στεφάν Σαρμπονιέ αψηφώντας τις αντιδράσεις.

Πρόκειται για μια ακόμη επίθεση, και μακράν την αιματηρότερη, σε γαλλικό έδαφος από τον Πόλεμο της Αλγερίας, τη δεκαετία του 1960. 




https://www.skai.gr/files/1/astelios/skaiphotos/aimatiri-epithesi-sta-grafeia-tis-charlie-hebdo.jpg

Πηγή: skai.gr