Κλείσιμο

Ανοιχτό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Παρίσι, Θανάσης Γκαβός

Αντίστροφα για το άνοιγμα της κάλπης στις 8 το πρωί τοπική την Κυριακή για τις προεδρικές εκλογές μετρούν οι Γάλλοι.

Ο νόμος ορίζει σιωπητήριο σήμερα και μέχρι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ως προς το πολιτικό σκέλος των εξελίξεων, καθώς επισήμως από τα μεσάνυχτα η προεκλογική περίοδος έχει λήξει.

Οι τίτλοι των βρετανικών ΜΜΕ στο τέλος της Παρασκευής έκαναν λόγο για τη «μεγάλη αβεβαιότητα».

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του τελευταίου εξαμήνου δίνει στον πρώτο γύρο την πρωτιά στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν με 26,3% έναντι 23,1% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Στο δεύτερο γύρο, όπου σχεδόν βέβαια θα αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον σε μία επανάληψη ως εκλογών του 2017, ο Μακρόν συγκεντρώνει 52,6% έναντι 47,4% της Λε Πεν.

Παρόλα αυτά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ακόμα μικρότερη διαφορά, με αποκορύφωμα αυτή της Παρασκευής για το τηλεοπτικό κανάλι BMF που δίνει 26% στον Μακρόν και 25% στη Λεπέν στον πρώτο γύρο, με το τελικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου να κρίνεται στο νήμα, με 51% έναντι 49% υπέρ του 44χρονου νυν Προέδρου.

Οι τόνοι οξύνθηκαν κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, καθώς ο Πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε «ρατσιστικό» το πρόγραμμα της Λεπέν για το μεταναστευτικό και είπε πως οι οικονομικές παροχές και οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται είναι «ψεύτικες».

Η 53χρονη Λεπέν απάντησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επιδεικνύει επιθετικότητα και προβαίνει σε εξωφρενικές καταγγελίες, εκτιμώντας ότι τελεί υπό πίεση από το κλείσιμο της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η αποχή μέχρι και με τις τελευταίες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω ρώσου 25%, ενδεχομένως σπάζοντας και το ρεκόρ του 28,4% των εκλογών του 2002.

Πηγή: skai.gr