Ανηλεής αλλά και «φαντομάς» για τους εχθρούς του ο αλ Μπαγκντάντι

Όσο ήταν ανηλεής, άλλο τόσο ήταν και «φαντομάς» για τους εχθρούς του, και ειδικά για τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. 

Όπως δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών του Ιράκ μόνο από τους ίδιους Ιρακινούς o Μπαγκντάντι είχε αποφύγει το θάνατο τουλάχιστον τρεις φορές - δύο στο Ιράκ και μια φορά στη Συρία. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, υπήρξαν μόνο σποραδικές εμφανίσεις του Μπαγκντάντι και αντικρουόμενες πληροφορίες όχι για το πού βρισκόταν, αλλά ακόμη κι αν ζούσε, καθώς είχε αναφερθεί πολλάκις λανθασμένα νεκρός ή τραυματισμένος. Πιστεύεται ότι ο Μπαγκντάντι δεν είχε μόνιμο τόπο κατοικίας και συναντιόταν μόνο με έναν πολύ μικρό κύκλο συνεργατών του.  

Ένας θανατοποινίτης κρατούμενος, που ήταν μεσαίας βαθμίδας μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε μάλιστα ότι υπήρξε απόπειρα «ξένων μαχητών» (ενδεχομένως της Αλ Κάιντα από την οποία το ISIS διασπάστηκε) για ανατροπή του Μπαγκντάντι από την ηγεσία του ΙΚ πριν τουλάχιστον ένα χρόνο, η οποία απέτυχε με συνέπεια το θάνατο των «κινηματιών». Μετά από αυτό, ο Μπαγκνάντι συρρίκνωσε περαιτέρω την ακολουθία του.  

Πάντως, η βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ δεν ήταν μια «φυσική τοποθεσία» για να κρυφτεί ο Μπαγκνάντι, καθώς η περιοχή κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από την Αλ Κάιντα, αλλά ο επικεφαλής του ΙΚ πιθανώς να είχε προσωπικούς/ οικογενειακούς λόγους, και θα μπορούσε να βρει κρησφύγετο. 

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ιράκ έδωσε στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό τις ακριβείς συντεταγμένες του σημείου στο οποίο βρισκόταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε από πλευράς του άλλος αξιωματούχος της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Πηγή: skai.gr