Ανατροπή στην κούρσα διαδοχής του Τζέρεμι Κόρμπιν

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Προβάδισμα στην εκλεκτή του Τζέρεμι Κόρμπιν για τη διαδοχή του στην ηγεσία των Βρετανών Εργατικών, τη σκιώδη Υπουργό Επιχειρήσεων Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, δίνει δημοσκόπηση μεταξύ μελών του κόμματος.

Η κα Λονγκ-Μπέιλι, από την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, συγκεντρώνει ποσοστό 42% στην πρόθεση ψήφου πρώτης προτίμησης μεταξύ των μελών που έχουν αποφασίσει πώς θα ψηφίσουν, έναντι 37% του σκιώδους Υπουργού Brexit σερ Κιρ Στάρμερ, που θεωρείται ότι εκπροσωπεί την κεντρώα πτέρυγα.

Ακολουθεί με 9% η βουλευτής Τζες Φίλιπς, με 7% η βουλευτής Λίσα Νάντι και με 1% η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι.

Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους τρεις υποστηρικτές του κόμματος που ρωτήθηκαν δεν έχουν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν για νέο ηγέτη.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ προηγείτο στην προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί και ήταν ο υποψήφιος που εξασφάλισε με άνεση τη στήριξη των περισσότερων Εργατικών βουλευτών και ευρωβουλευτών ώστε να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Συγκεκριμένα, 88 βουλευτές και ευρωβουλευτές πρότειναν τον σερ Κιρ έναντι 33 που στήριξαν την κα Λονγκ-Μπέιλι.

Για να μπουν στο ψηφοδέλτιο της διαδικασίας οι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να εξασφαλίσουν την υποστήριξη τριών προσκείμενων στο κόμμα οργανισμών, εκ των οποίων οι δύο να είναι εργατικά συνδικάτα, που θα εκπροσωπούν τουλάχιστον το 5% των μελών του κόμματος. Εναλλακτικά θα πρέπει να έχουν τη στήριξη τουλάχιστον 33 τοπικών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος.

Τα μέλη του κόμματος και όσοι εγγραφούν ως υποστηρικτές καταβάλλοντας 25 λίρες θα κληθούν να ψηφίσουν τους τελικούς υποψήφιους κατά σειρά προτίμησης.

Ο νέος ηγέτης θα ανακηρυχθεί σε ειδικό συνέδριο στις 4 Απριλίου.

Οι πέντε υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις ενώπιον των μελών σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης το Σάββατο στο Λίβερπουλ.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Survation δίνει παράλληλα μεγάλο προβάδισμα για τη θέση του αναπληρωτή ηγέτη στη σκιώδη Υπουργό Παιδείας Άντζελα Ρέινερ, η οποία προβλέπεται ότι θα κερδίσει τη θέση από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με ποσοστό 60% στις ψήφους πρώτης προτίμησης.