Aναθεώρηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής: Το «ευχαριστώ» του Ελπιδοφόρου στον Βαρθολομαίο

Μάλιστα, η συζήτηση για το όλο θέμα θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, περί τα μέσα Ιουνίου.

Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής βρέθηκε στο επίκεντρο των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και η οποία συνήλθε στο Φανάρι κατά τη χθεσινή και την προχθεσινή ημέρα.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έδωσε εντολή στην Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να μελετήσει ενδελεχώς και σε βάθος χρόνου τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για την αναθεώρηση των διατάξεων του ισχύοντος Συντάγματος, ενώ, επικυρώνοντας προηγούμενη απόφασή της, ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο να επεκτείνει τον διάλογο με τους κληρικούς και τους λαϊκούς σε όλη την Αμερική.

Μάλιστα, η συζήτηση για το όλο θέμα θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, περί τα μέσα Ιουνίου.

Κατά τα λοιπά, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε τη συνέχιση των εργασιών της Μικτής Επιτροπής, που είχε συστήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπό την προεδρία του Γέροντος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την υπαγωγή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής των Μετοχίων της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, με έδρα την Αστόρια, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε δηλώσεις του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη διαρκή εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και τη συνεχή ενθάρρυνση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Όπως τόνισε, είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή του για μια διαδικασία αναθεώρησης με διαφάνεια και με ανοιχτή συνεργασία με όλους τους φορείς, καθώς το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι θεμελιώδους σημασίας για την διαποίμανση των πιστών. Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ανάθεση της ευθύνης της διαποίμανσης των Μετοχίων της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου, που καθίστανται ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ