Ο Έντγκαρς Ρινκέβιτς εξελέγη πρόεδρος της Λετονίας

Ο 49χρονος Ρινκέβιτς, υπουργός Εξωτερικών από το 2011, εξασφάλισε 52 θετικές ψήφους επί συνόλου 87

Ο Έντγκαρς Ρινκέβιτς εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Λετονίας, επικρατώντας του Ούλντις Πίλενς στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο. Ο 49χρονος Ρινκέβιτς, υπουργός Εξωτερικών από το 2011, εξασφάλισε 52 θετικές ψήφους επί συνόλου 87. Θα διαδεχθεί στον προεδρικό θώκο τον 67χρονο Έγκιλς Λέβιτς, ο οποίος δεν διεκδίκησε την επανεκλογή του.

«Θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω την ευημερία και την ασφάλεια της χώρας μας», διαβεβαίωσε ο Ρινκέβιτς στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Λετονία θα εξακολουθήσει να έχει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ενώ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Επικεφαλής της λετονικής διπλωματίας εδώ και 12 χρόνια, ο Ρινκέβιτς είναι ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας, η οποία βρίσκεται στη λεγόμενη «ανατολική πτέρυγα» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και συνορεύει μεταξύ άλλων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Χάνω έναν εξαιρετικό υπουργό Εξωτερικών, αλλά κερδίζουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σχολίασε ο πρωθυπουργός Κρισιάνις Καρίνς.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Ρινκέβιτς για την εκλογή του, αποκαλώντας τον «πραγματικό φίλο της Ουκρανίας».

Έχοντας αποκαλύψει δημοσίως από το 2014 πως είναι ομοφυλόφιλος, ο Έντγκαρς Ρινκέβιτς θα γίνει ο πρώτος γκέι πρόεδρος σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: skai.gr