Αναθεωρεί η Βρετανία τον αριθμό των νεκρών: 10.200 περισσότεροι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε τουλάχιστον 47.347 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς που βασίζονται στα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) για την περίοδο έως και τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ONS, ο αριθμός των θανάτων που είχαν σημειωθεί έως και τις 15 Μαΐου στην Αγγλία και στην Ουαλία ήταν 42.103, δηλαδή περίπου 10.200 περισσότεροι από τον αντίστοιχο απολογισμό που είχε ανακοινώσει για την ίδια περίοδο το Υπουργείο Υγείας.

Η διαφορά έγκειται στη μέθοδο καταγραφής, δηλαδή το υπουργείο προσμετρά μόνο τις περιπτώσεις στις οποίες ο θανών είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό, ενώ το ONS βασίζεται στην καταμέτρηση των πιστοποιητικών θανάτου που αναγράφουν ως αιτία θανάτου την Covid-19 έστω και χωρίς να είχε γίνει διαγνωστικό τεστ.

Συνυπολογίζοντας τα στοιχεία για τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και μεταγενέστερα στοιχεία για την Αγγλία και την Ουαλία, το πρακτορείο Reuters υπολογίζει ότι τουλάχιστον 47.347 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν υποκύψει στον κορωνοϊό.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω του ιού που είχε καταγραφεί έως τις 15 Μαΐου στους οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας ήταν 11.644.

Συνολικά κατά την περίοδο της πανδημίας έως τις 15 Μαΐου, είχαν καταγραφεί σχεδόν 60.000 πρόσθετοι θάνατοι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το μέσο όρο των θανάτων της προηγούμενη πενταετίας για την ίδια περίοδο.