Κλείσιμο

Αναστασιάδης: Συγκλονιστικοί οι παραλληλισμοί μεταξύ Ουκρανίας και Κύπρου

Ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στην καταδίκη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για να αναγκαστεί η Μόσχα να αλλάξει τη συμπεριφορά της, αλλά και να αναλάβουμε έναν πιο ενεργό ρόλο ώστε να επικρατήσουν τα διπλωματικά μέσα με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας για τον τερματισμό της τραγικής απώλειας αθώων ζωών, περιλαμβανομένων και παιδιών, τόνισε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε πρόποση στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Εσθονίας Αλαρ Κάρις στο Ταλίν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι ενώ όλοι ελπίζουμε σε ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει και θα συνεχίσει να έχει βαθιές συνέπειες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κύπρου, σίγουρα θα απαιτηθεί μια ανανεωμένη αρχιτεκτονική για την προστασία της ασφάλειας της Ευρώπης και την υπεράσπιση των αξιών της, τα επόμενα χρόνια.
 
«Η διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου γίνεται ακόμη πιο επιτακτική υπό το φως της αδικαιολόγητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι παραλληλισμοί μεταξύ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 - και της συνεχιζόμενης κατοχής της - είναι συγκλονιστικοί», είπε.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι οι Κύπριοι, όντας θύματα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και των τραγικών συνεπειών της,  συμμερίζονται πλήρως την ανάγκη για επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και υποστήριξης στον ουκρανικό λαό.
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε για άλλη μια φορά ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει τις επίμονες προσπάθειές της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ειρηνική διευθέτηση, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για διέξοδο από το τρέχον αδιέξοδο.
 
Εξέφρασε την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για την ισχυρή υποστήριξη της Εσθονίας στην επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο ως ένα σύγχρονο και πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις και παρεμβάσεις.
 
 
 

Πηγή: ΚΥΠΕ