Κλείσιμο

Αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ουκρανίας: Πιθανή η απόπειρα προσάρτησης Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Η ουκρανική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο μίας μεγάλης κλίμακας εισβολής, αλλά θεωρεί πολύ πιθανή την απόπειρα προσάρτησης του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, μετά την αναγνώρισή τους από τον Πούτιν, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Όλγα Στεφανίσινα Σε διαδικτυακή ενημέρωση στην οποία προχώρησε νωρίτερα.

Η κα Στεφανίσινα τόνισε επίσης ότι το ζήτημα της μη ένταξης στο ΝΑΤΟ «δεν τίθεται προς συζήτηση» πλέον στην Ουκρανία, «σε αντίθεση με το 2014», όπου υπήρχε μεγαλύτερη διχογνωμία στην κοινωνία σχετικά με τον αμυντικό προσανατολισμό της χώρας ενώ πρόσθεσε πως πολλές πρωτεύουσες χωρών-μελών ΝΑΤΟ έχουν «σαγηνευθεί» από τη θεωρία ότι η υιοθέτηση μίας στάσης ουδετερότητας εκ μέρους της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε επίλυση της τρέχουσας κρίσης.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας τόνισε ότι η Ρωσία επιχειρεί να ασκήσει πίεση στη Γαλλία και τη Γερμανία ώστε να πείσουν τη χώρα της να δεχθεί την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ όπως την ερμηνεύει η Μόσχα: με το πολιτικό σκέλος να προηγείται των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητά η Ουκρανία.

Η ουκρανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθεί αυτό, καθώς αυτό θα αποσταθεροποιούσε εντελώς τη χώρα.  

Η κα Στεφανίσινα ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο παρακολουθεί ακόμα πιο στενά την κατάσταση στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ μετά το ψήφισμα της ρωσικής Δούμας με το οποίο καλεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ουκρανία, είπε, υποστηρίζει ότι το ψήφισμα αυτό θα έπρεπε να πυροδοτήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση.     

Επιπλέον είπε ότι η προσδοκία της κυβέρνησής της είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία.

Τέλος, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σφοδρές συνέπειες της παρατεταμένης έντασης για την ουκρανική οικονομία. Είναι «ζωτικής σημασίας» να υπάρξει περισσότερη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε.

Πηγή: skai.gr