Κλείσιμο

Η Κίνα προκαλεί τις ΗΠΑ: Εισβολή 30 αεροσκαφών στην ζώνη αεροάμυνας της Ταϊβάν

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη παραβίαση της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας το τρέχον έτος.

Η Κίνα προχώρησε σήμερα στη δεύτερη μεγαλύτερη το τρέχον έτος παραβίαση της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), με την είσοδο σε αυτή, σύμφωνα με την Ταϊπέι, 30 αεροσκαφών της Πολεμικής της Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων 20 καταδιωκτικών.

Η παραβίαση αυτή είναι η μεγαλύτερη από την 23η Ιανουαρίου, όταν 39 αεροσκάφη παραβίασαν την ADIZ της νήσου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι διέταξε εσπευσμένες απογειώσεις αεροσκαφών και την ενεργοποίηση συστοιχιών πυραύλων της αντιαεροπορικής άμυνας για την επιτήρηση της κινεζικής δραστηριότητας.

Τα τελευταία χρόνια, οι παραβιάσεις της ADIZ της Ταϊβάν από στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας είναι συχνές, καθώς το Πεκίνο επιδίδεται με αυτές σε επιδείξεις δύναμης, ενώ διατηρεί την πίεση που ασκεί στην αεροπορία της, ο στόλος της οποίας είναι πεπαλαιωμένος.

Η νήσος ζει υπό τη μόνιμη απειλή στρατιωτικής εισβολής της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικό καθεστώς, αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας είναι το τμήμα του εναέριου χώρου όπου κάθε κράτος θέλει να ταυτοποιούνται και να επιτηρούνται τα αεροσκάφη για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι ανεβάζει την ένταση όσον αφορά την Ταϊβάν, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναφέρεται ειδικά στις αεροπορικές παραβιάσεις, κατ’ αυτόν παράδειγμα «μιας ρητορικής και μιας δραστηριότητας ολοένα περισσότερο προκλητική».

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας.

Όμως κατόπιν ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η πολιτική των ΗΠΑ, η «στρατηγική αμφισημία» ως προς το εάν θα επέμβει ή όχι, δεν έχει αλλάξει.

Η ADIZ είναι πολύ μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν και σε ορισμένα σημεία τέμνεται με αυτή της Κίνας, ενίοτε ως ακόμη και με την επικράτειά της.

Χάρτης πτήσεων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δείχνει πως αεροσκάφη μπήκαν στη νοτιοδυτική γωνία της ADIZ, προτού αποχωρήσουν από αυτήν.

Την περασμένη χρονιά, η Ταϊβάν κατέγραψε ρεκόρ 969 κινεζικών αεροπορικών παραβιάσεων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, αριθμό υπερδιπλάσιο από τις 380 του 2020.

Μέσα σε μόλις μια ημέρα, την 4η Οκτωβρίου 2021, 56 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρεισέφρησαν στην ADIZ της Ταϊβάν, και 196 εκείνο τον μήνα, που είχε αρχίσει με την εθνική εορτή της Κίνας.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η Ταϊβάν καταγγέλλει 465 παραβιάσεις της ADIZ, αριθμό αυξημένο σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ