Κλείσιμο

ΗΠΑ: Αποκαλυπτικά σκίτσα του «αιώνιου κρατούμενου» Αμπού Ζουμπάιντα: «Έτσι με βασάνισε η CIA σε μαύρες τοποθεσίες»

O γνωστός ως ο «αιώνιος κρατούμενος» περιγράφει τεχνικές βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και το πώς ο ίδιος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο

Μια σειρά από σκίτσα που ζωγράφισε ο Αμπού Ζουμπάιντα, γνωστός ως ο "αιώνιος κρατούμενος", δίνει την πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή μέχρι σήμερα περιγραφή τεχνικών βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και το πώς ο ίδιος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA, αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Σκίτσα Abu Zubaydah

Ο Ζουμπάιντα σχεδίασε μια σειρά από 40 σκίτσα που εξιστορούν τα βασανιστήρια που υπέστη σε μια σειρά σκοτεινών τοποθεσιών της CIA (γνωστά ως dark sites), στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2002 και 2006 και στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Ελλείψει μιας πλήρους επίσημης καταγραφής του προγράμματος βασανιστηρίων, το οποίο η CIA και το FBI επί χρόνια έκαναν προσπάθειες για να κρατήσουν κρυφό, τα σκίτσα αυτά δίνουν μια μοναδική και οξεία εικόνα μιας φρικτής περιόδου στην ιστορία των ΗΠΑ, σημειώνει ο Guardian.

Τα σχέδια, τα οποία ο Ζουμπάιντα σχολιάζει με δικά του λόγια, απεικονίζουν αποτροπιαστικές πράξεις βίας, σεξουαλικής και θρησκευτικής ταπείνωσης και πρακτικών παρατεταμένης ψυχολογικής τρομοκρατίας που διαπράττονται εναντίον του και κατά άλλων κρατουμένων. Τα σκίτσα τα σχεδίασε ο ίδιος από μνήμης μέσα από το κελί του στο Γκουαντάναμο και στάλθηκαν σε έναν από τους δικηγόρους του, τον καθηγητή Μαρκ Ντεμπό.

Σκίτσα Abu Zubaydah

Μαζί με τους φοιτητές του στο Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Seton Hall, ο Ντεμπό συγκέντρωσε τα σκίτσα και τα γραπτά σχόλια του Ζουμπάιντα, συντάσσοντας μια έκθεση.

Ο Guardian δημοσιεύει για πρώτη φορά αυτή την έκθεση που φέρει τον τίτλο: "American Torturers: FBI and CIA Abuses at Dark Sites and Guantánamo", μαζί με μια σειρά από σκίτσα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Τα σκίτσα, πολλά από τα οποία δείχνουν σκληρές εικόνες, δημοσιεύονται στο άρθρο.

«Ο Αμπού Ζουμπάιντα είναι το πρότυπο για το πρόγραμμα βασανιστηρίων της Αμερικής», είπε ο Ντεμπό. «Ήταν το πρώτο άτομο που βασανίστηκε, υπό την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης με βάση στοιχεία που η CIA γνώριζε ότι ήταν ψευδή...», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ζουμπάιντα είναι γνωστός ως ο «αιώνιος αιχμάλωτος», επειδή δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιου έγκλημα, ούτε του έχει προσφερθεί καμία προοπτική να αφεθεί ελεύθερος. Την περασμένη εβδομάδα, ένα όργανο του ΟΗΕ ζήτησε ο Ζουμπάιντα να αποφυλακιστεί αμέσως, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη κράτησή του ενδεχομένως να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τα σκίτσα του Ζουμπάιντα δίνουν μια μοναδική οπτική καταγραφή της χρήσης βασανιστηρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου. Βιντεοκασέτες των βασανιστηρίων του Ζουμπάιντα κινηματογραφήθηκαν από τη CIA, αλλά στη συνέχεια οι βιντεοκασέτες αυτές καταστράφηκαν κατά παράβαση δικαστικής απόφασης, ενώ μια έκθεση βασανιστηρίων 6.700 σελίδων από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας παραμένει απόρρητη σχεδόν μια δεκαετία μετά την ολοκλήρωσή της. Αν και η πλήρης έκθεση της Γερουσίας δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, το συμπέρασμά της είναι γνωστό: η κακοποίηση του Ζουμπάιντα και άλλων κρατουμένων δεν κατάφερε να αποσπάσει νέα στοιχεία. Με άλλα λόγια, τα βασανιστήρια δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ο Ζουμπάιντα, 52 ετών σήμερα, συνελήφθη στο Πακιστάν τον Μάρτιο του 2002 και παραδόθηκε σε πολλές σκοτεινές τοποθεσίες της CIA στην Πολωνία, τη Λιθουανία και αλλού. Ήταν το πρώτο θύμα αυτού που επρόκειτο να γίνει η ευρεία χρήση βασανιστηρίων από τις ΗΠΑ εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία. Ο Ζουμπάιντα μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο το 2006, και έκτοτε κρατείται εκεί.

Οι ΗΠΑ αρχικά ισχυρίστηκαν ότι αυτός ήταν κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα, αλλά αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι δεν ήταν καν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. «Όλοι συμφωνούν ότι βασάνισαν τον λάθος τύπο. Το έκαναν ούτως ή άλλως για να μπορέσουν να πάρουν άδεια να βασανίσουν άλλους ανθρώπους», είπε ο Ντεμπό στον Guardian.

Τα σκίτσα του Ζουμπάιντα αποδίδουν με τόση ακρίβεια τα βασανιστήρια που υπέστη, κάτι που οδήγησε την ομάδα του Seton Hall να "σβήσει" τα πρόσωπα των πρακτόρων της CIA και του FBI για να προστατεύσει την ταυτότητά τους. Αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραβίασε διεθνείς νόμους, ακόμη και τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με αυτό που κατ' ευφημισμό αποκάλεσε «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης».

Μεταξύ των εικόνων που δημοσιεύει για πρώτη φορά ο Guardian είναι μια που δείχνει μασκοφόρους πράκτορες να απειλούν σωματικά τον Ζουμπάιντα με πρωκτικό βιασμό. Ο κρατούμενος ανασυνθέτει επίσης μια άλλη μέθοδο βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε η CIA, γνωστή ως "Walling", κατά την οποία ο λαιμός ενός ατόμου δένεται από ένα κολάρο και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να χτυπήσει το άτομο στον τοίχο. Σε ένα άλλο σκίτσο, ο Ζουμπάιντα είναι αλυσοδεμένος γυμνός μπροστά σε μια γυναίκα ανακρίτρια. Ένα άλλο σκίτσο δείχνει φρουρούς να τον απειλούν να βεβηλώσουν το Κοράνι – τεχνικές που δεν εγκρίθηκαν ποτέ επίσημα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σκίτσα Abu Zubaydah

Σκίτσα Abu Zubaydah

Σκίτσα Abu Zubaydah

Σκίτσα Abu Zubaydah

Σκίτσα Abu Zubaydah

Ο Ζουμπάιντα υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό 83 φορές. Ο κρατούμενος καταγράφει διάφορες παραλλαγές της τεχνικής, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία τον τοποθετούσαν σε ένα κουτί σε μέγεθος φέρετρου το οποίο στη συνέχεια γέμισε με νερό μέχρι τη μύτη του.

Πηγή: Guardian