Κλείσιμο

Το κινεζικό μπαλόνι ήταν «ξεκάθαρα» κατασκοπευτικό - Ήταν γεμάτο αισθητήρες, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι οι εικόνες από κατασκοπευτικό αεροπλάνο αποκαλύπτουν ότι το σκάφος που καταρρίφθηκε ήταν εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα για να παράγει την απαιτούμενη ισχύ για να λειτουργήσει πολλαπλούς ενεργούς αισθητήρες

Εικόνες από κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2 έδειξαν ότι το κινεζικό μπαλόνι που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν αναμφισβήτητα εξοπλισμένο για τη συλλογή πληροφοριών και όχι δεδομένων καιρού, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του, την Πέμπτη.

Λεπτομερείς εικόνες που τραβήχτηκαν από U2 σε μεγάλο υψόμετρο έδειξαν ότι ο εξοπλισμός του μπαλονιού «ήταν ξεκάθαρα για επιτήρηση πληροφοριών και ασυνεπής με τον εξοπλισμό των μετεωρολογικών μπαλονιών», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος του State Department.

«Είχε πολλαπλές κεραίες για να περιλαμβάνει μια συστοιχία πιθανώς ικανή να συλλέγει και να εντοπίζει γεωγραφικές επικοινωνίες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ήταν εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ αρκετά μεγάλα για να παράγει την απαιτούμενη ισχύ για να λειτουργήσει πολλαπλούς ενεργούς αισθητήρες συλλογής νοημοσύνης», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το αερόστατο πάνω από τον Ατλαντικό το Σάββατο αφού διέσχισε μεγάλο μέρος της χώρας, πετώντας πάνω από περιοχές όπου οι ΗΠΑ διατηρούν πυρηνικούς πυραύλους σε υπόγεια σιλό και εδρεύουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά τους.

Το περιστατικό οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να ακυρώσει ένα επικείμενο ταξίδι στο Πεκίνο και είχε στόχο τη βελτίωση των επικοινωνιών μεταξύ των αντίπαλων υπερδυνάμεων.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πίστευαν ότι το αερόστατο ήταν υπό τον έλεγχο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και ήταν μέρος ενός στόλου μπαλονιών που η Κίνα είχε στείλει σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους για τη συλλογή πληροφοριών.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο κατασκευαστής μπαλονιών έχει άμεση σχέση με τον στρατό της Κίνας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ σταθμίζουν τη λήψη μέτρων κατά κινεζικών οντοτήτων που συνδέονται με τη λειτουργία του μπαλονιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να τους στοχεύσει με κυρώσεις.

Νωρίτερα, το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε τηλεφωνική κλήση το Σάββατο από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν για το θέμα των μπαλονιών.

«Αυτή η ανεύθυνη και σοβαρά εσφαλμένη προσέγγιση των ΗΠΑ δεν δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για διάλογο και ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατιωτικών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να ανακτούν τα συντρίμμια από το αερόστατο λίγο έξω από τις ακτές της ανατολικής πολιτείας της Νότιας Καρολίνας.

Πηγή: theguardian.com