Γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών με τις ευχές της Εκκλησίας της Αγγλίας

Η υπερψήφιση της σχετικής πρότασης έγινε μετά από συνεδρίαση οκτώ ωρών που διακόπηκε το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίστηκε το πρωί της Πέμπτης.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Για πρώτη φορά η Εκκλησία της Αγγλίας δίνει την ευλογία της σε γάμους και σύμφωνα συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Αγγλίας αποφάσισε για πρώτη φορά ότι στο εξής οι ιερείς της θα ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια που θα έχουν τελέσει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.

Η υπερψήφιση της σχετικής πρότασης έγινε μετά από συνεδρίαση οκτώ ωρών που διακόπηκε το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίστηκε το πρωί της Πέμπτης.

Η πρόταση που είχε υποβληθεί αφορούσε την ευλογία και μόνο, δηλαδή δεν προέβλεπε τη χορήγηση άδειας για τέλεση γάμου ομόφυλων ζευγαριών στους αγγλικανικούς ναούς, κάτι που θα εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Την πρόταση είχε υποβάλει η Επίσκοπος του Λονδίνου ντέιμ Σάρα Μαλάλι κατόπιν εξαετούς διαβούλευσης στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας περί ζητημάτων ταυτότητας, σεξουαλικότητας, σχέσεων και γάμου.

Αντιδρώντας στην υπερψήφιση της πρότασής της η ντέιμ Σάρα έκανε λόγο για «στιγμή ελπίδας» για την Εκκλησία. Αναγνώρισε πως η σημερινή εξέλιξη «δεν είναι καν αρκετή για πολλούς, αλλά ταυτόχρονα είναι υπερβολική για άλλους».

Ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι, σε κοινή δήλωση με τον Αρχιεπίσκοπο του Γιορκ Στίβεν Κοτρέλ, σχολίασε πως «ήταν μακρύς ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Όπως πρόσθεσε, «για πρώτη φορά η Εκκλησία της Αγγλίας θα καλωσορίζει δημοσίως, ανεπιφύλακτα και με χαρά ζευγάρια του ίδιου φύλου στους ναούς». Σημείωσε όμως παράλληλα ότι «η Εκκλησία εξακολουθεί να έχει βαθιές διαφορές σε αυτά τα ζητήματα που πάνε στην καρδιά της ανθρώπινης ταυτότητας μας».

Ο Σεβασμιώτατος εμφανίστηκε εξαιρετικά φορτισμένος και σχεδόν βουρκωμένος στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Συνόδου το βράδυ της Τετάρτης, καθώς τάχθηκε μεν υπέρ της ευλογίας των ομόφυλων ζευγαριών σε χρόνο μεταγενέστερο του γάμου, αλλά κατέκρινε τη μερίδα πολιτικών που επιχείρησαν να πιέσουν την Εκκλησία να πάει παραπέρα, αποδεχόμενη την τέλεση γάμων ατόμων του ίδιου φύλου.