Άλβιν Μπραγκ: Ο μετριοπαθής εισαγγελέας από το Χάρλεμ που «κυνηγάει» τον Τραμπ 

Ο 49χρονος Δημοκρατικός είναι ο πρώτος αφροαμερικανός δικαστικός που τέθηκε επικεφαλής της εισαγγελίας του Μανχάταν, με μετριοπαθείς απόψεις για την σύλληψη και την τιμωρία

Ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ μπήκε στα βιβλία της Ιστορίας απαγγέλλοντας κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Ο Τραμπ ανακοίνωσε – μέσω του δικηγόρου του - ότι θα παραδοθεί στη δικαιοσύνη αυτοβούλως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα αρχίσει το πραγματικό νομικό και δικαστικό σίριαλ. 

Ο 49χρονος Δημοκρατικός είναι ο πρώτος αφροαμερικανός δικαστικός που τέθηκε επικεφαλής της εισαγγελίας του Μανχάταν: εξελέγη το Νοέμβριο του 2021 και ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2022. 

Από τα γκέτο του Χάρλεμ, «φιλειρηνιστής» τιμωρός του εγκλήματος 

αλβιν μπραγκ

Ο Μπραγκ, ο οποίος γεννήθηκε στο Χάρλεμ, στο βόρειο Μανχάταν, έγινε αμέσως γνωστός για τις προοδευτικές θέσεις του σε ό,τι αφορά την ποινική και κατασταλτική πολιτική.

Έχοντας μεγαλώσει στη συνοικία του Χάρλεμ στα χρόνια του 1980 και του 1990, είχε αφηγηθεί το 2021 πως τον είχε «στιγματίσει βαθιά η ποινική αλυσίδα, καθώς είχε παρευρεθεί σε τρεις αντισυνταγματικές συλλήψεις, με το όπλο στο χέρι, από την NYPD», την αστυνομία της Νέας Υόρκης, η συμπεριφορά της οποίας έναντι των μαύρων και των ισπανόφωνων μειονοτήτων είχε επανειλημμένα επικριθεί.

Διαδεχόμενος τον Ιανουάριο 2022 τον εισαγγελέα Σάιρους Βανς, ο Άλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε αμέσως πως δεν θα ασκεί πλέον διώξεις για παραβάσεις που θεωρούνται ήσσονος σημασίας, όπως η άρνηση συμμόρφωσης ή η αντίσταση στη σύλληψη.

Ο Μπραγκ δεσμεύθηκε επίσης να ζητάει ήπιες ποινές για ορισμένες κλοπές.

Η φυλάκιση πρέπει επίσης να θεωρείται ύστατη προσφυγή, σύμφωνα με τα πιστεύω του Μπαγκ.

Ο Άλβιν Μπραγκ αναγκάσθηκε να οπισθοχωρήσει έπειτα από επικρίσεις του αφροαμερικάνουν δημάρχου της Νέας Υόρκης και πρώην αστυνομικού Έρικ Άνταμς, ο οποίος εξελέγη στα τέλη του 2021 διεξάγοντας εκστρατεία με θέμα τη μάχη εναντίον της εγκληματικότητας με πυροβόλα όπλα.

Στην υπόθεση Τραμπ - Στόρμι Ντάνιελς, ο Άλβιν Μπραγκ είχε κατηγορηθεί το 2022 από τους New York Times ότι χρονοτριβεί με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου. 

Δύο αναπληρωτές εισαγγελείς είχαν έτσι παραιτηθεί το Φεβρουάριο του 2022 καταγγέλλοντας τις «αμφιβολίες» που φέρεται να είχε εκφράσει την εποχή εκείνη ο Μπραγκ αναφορικά με την έρευνα με στόχο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, ο Τραμπ κατηγόρησε το Σάββατο τον εισαγγελέα ότι είναι «διεφθαρμένος και πολύ πολιτικοποιημένος».

Επιπλέον, ο εισαγγελέας Μπραγκ κατάφερε τον Ιανουάριο να καταδικασθεί η οικογενειακή επιχείρηση Trump Organization σε πρόστιμο 1,6 εκατ. δολαρίων για οικονομικές και φορολογικές απάτες. 

Ήταν η πρώτη ποινική καταδίκη του εν λόγω ομίλου, ο οποίος αναμένει φέτος μια μεγάλη δίκη στα αστικά δικαστήρια. Αυτές οι «απόπειρες εκφοβισμού των υπηρεσιών μας και απειλών εναντίον του κράτους δικαίου στη Νέα Υόρκη δεν θα γίνουν ανεκτές», προειδοποίησε η εισαγγελία του Μανχάταν.
 

Πηγή: skai.gr