Κλείσιμο

Ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα στη Φινλανδία σχεδίαζε τη δολοφονία της Σάνα Μάριν

Οι κατηγορούμενοι φέρεται να δημιούργησαν πυροβόλα όπλα χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές ενώ έλεγχοι στις οικίες τους αποκάλυψαν μια λίστα με στόχους, με μέλη του κοινοβουλίου, μειονοτικές ομάδες και αντιφασίστες ακτιβιστές.

Ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα στη Φινλανδία σχεδίαζε να σκοτώσει τη Σάνα Μάριν όταν εκείνη ήταν ακόμα πρωθυπουργός, ενώ είχαν κατασκευάσει όπλα  χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Τέσσερις άνδρες δικάζονται στο Λάχτι, κατηγορούμενοι για σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας αλλά και την κατοχή πυροβόλων όπλων, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνδρες ήταν οπαδοί του «επιταχυντισμού» (accelerationism), η θεωρία του οποίου ισχυρίζεται ότι ο καπιταλισμός ή οι διαδικασίες που απορρέουν από αυτόν πρέπει να εμβαθύνουν ή να επιταχυνθούν για να πυροδοτήσουν ριζικές αλλαγές.

Η ιδέα συνδέθηκε με ένα κύμα δολοφονιών μίσους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολισμού στο Μπάφαλο το 2022, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 10 μαύροι.

Οι κατηγορούμενοι φέρεται να δημιούργησαν πυροβόλα όπλα χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές. Οι έλεγχοι στις οικίες τους αποκάλυψαν μια λίστα με στόχους, με μέλη του κοινοβουλίου, μειονοτικές ομάδες και αντιφασίστες ακτιβιστές.

Δύο από τους κατηγορούμενους συζήτησαν ανοιχτά τη δολοφονία της Μάριν σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Λάχτι το 2022.

Στην ανάκριση, ένας από τους άνδρες παραδέχτηκε ότι «Το όπλο FGC-9 ήταν σε κοντινή απόσταση και θα μπορούσα να είχα φτάσει στην αγορά του Λάχτι με αυτοκίνητο σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Ταυτόχρονα, μίλησα για αυτά τα πράγματα στο Telegram, ως μία  πιθανότητα να επιχειρηθεί μια πολιτική δολοφονία ».
 

Πηγή: skai.gr