Κλείσιμο

Ακόμα τρία κρούσματα της Όμικρον στη Σκωτία - Σε ισχύ τα νέα μέτρα στην Αγγλία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τρία νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το πρωί στη Σκωτία από το τοπικό Υπουργείο Υγείας.

Συνολικά πλέον έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσματα στη Σκωτία και συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο 14, μαζί με τα πέντε στην Αγγλία.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας ΗΒ Δρ Τζένι Χάρις δήλωσε το πρωί ότι στην Αγγλία έχουν εντοπιστεί και αναλύονται περαιτέρω δέκα «εξαιρετικά πιθανά» κρούσματα της Όμικρον.

Παρατήρησε όμως ότι δεν καταγράφεται ιδιαίτερα σημαντική έξαρση της παραλλαγής στη χώρα, καθώς για την ώρα στην Όμικρον αναλογεί ένα στα χίλια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από το πρωί εν τω μεταξύ σε ισχύ έχουν τεθεί τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Όμικρον στην Αγγλία.

Συγκεκριμένα, έχει επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα συγκοινωνίας και σε καταστήματα λιανικής, όχι όμως και σε καταστήματα εστίασης.

Παράλληλα, οι επισκέπτες από το εξωτερικό πρέπει πλέον να υποβάλλονται σε μοριακό διαγνωστικό τεστ τύπου PCR έως το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξη και να μένουν σε απομόνωση μέχρι να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Έχει πάψει επίσης να ισχύει η εξαίρεση από τη δεκαήμερη απομόνωση για τους πλήρως εμβολιασμένους που θα έρχονται σε επαφή με φορέα της Όμικρον.

Σε πρωινή ανάρτηση στο Twitter ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τα μέτρα «αναλογικά και υπεύθυνα», προσθέτοντας ότι δίνουν στους επιστήμονες χρόνο να αντιμετωπίσουν τη νέα παραλλαγή. «Τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις παραμένουν η καλύτερη γραμμή άμυνάς μας», σημείωσε ο κ. Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργούς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα με αφορμή την επαναφορά των μέτρων, όπου αναμένεται να θέσει ως στόχο τη χορήγηση 3,5 εκατομμυρίων αναμνηστικών δόσεων κάθε εβδομάδα.

Θα έχει προηγηθεί συζήτηση και ψηφοφορία επί των μέτρων στη Βουλή των Κοινοτήτων, με ορισμένους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος να αντιδρούν στο νέο «περιορισμό ελευθεριών», όπως περιγράφουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας.
 

Πηγή: skai.gr