Αιφνιδιασμός στην Τουρκία για την ελληνογαλλική συμφωνία – Πυρά αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν

Καθημερινά εκφράζεται η δυσφορία της Άγκυρας για την ελληνογαλλική συμφωνία μέσα από τοποθετήσεις αξιωματούχων, κι αυτό εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κωστίδης, στην Άγκυρα δεν ξέρουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει και αιφνιδιασμός για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Τα τελευταία χρονιά η Άγκυρα ήταν αυτή που υποσχόταν ότι θα αγοράσει F-35, υποβρύχια, κλπ και έρχεται η Ελλάδα και αγοράζει από τη Γαλλία Rafale, Belharra, εκσυγχρονίζει και τα μαχητικά της. 

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δεν παίρνει τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, και αναγκάζεται να πάει μια γένια πίσω, στα F- 16, με την αντιπολίτευση να βάλλει κατά του Ταγίπ Ερντογάν, με το επιχείρημα ότι «με τους S-400 που πήρες πάμε τώρα να πληρώσουμε τα F-16…. Που πήγανε τα χρήματα των φορολογούμενων για τα μαχητικά F-35;»

Ο τουρκικός Τύπος, θορυβημένος από την ενίσχυση της Ελλάδας με υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, σχολιάζει ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες την αγορά 40 F-16 και την αναβάθμιση ακόμη 80, τα οποία κινδυνεύουν να παροπλιστούν μέχρι το 2030. 

Πηγή: skai.gr