Κρύο- Ζέστη από την Άγκυρα: Τι κρύβει η «διπλή γλώσσα» Ερντογάν και Aκάρ

Από την μια ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει την ρητορική προκλήσεων ενώ από την άλλη ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ζητά για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα.

«Διπλή γλώσσα» επιλέγει να χρησιμοποιήσει η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό όσον αφορά την σχέση της με την Ελλάδα.

Από την μια ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει την ρητορική προκλήσεων ενώ από την άλλη ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ζητά για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ έστειλαν πολλά μηνύματα στην Άγκυρα για «χαμηλότερους τόνους», καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα ήταν «αρκετά δύσκολα» τόσο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όσο και στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για την Τουρκία.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, όταν ο Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το μήνυμα έγινε ακόμη πιο σαφές.

Σε κάθε περίπτωση «διγλωσσία» εκ μέρους των γειτόνων αναμένεται πως θα παρατηρείται συχνά στο προσεχές διάστημα δεδομένου πως δεν αναμένεται η Τουρκία να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της περί αποστρατικοποίησης των νησιών ή Γαλάζιας Πατρίδας. 

Θα μπορούσε να λεχθεί πως η στάση της Τουρκίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στρατηγική υιοθέτησης «δύο προσώπων».

Αφενός εκφορά δηλώσεων που χρησιμεύουν για την «επικοινωνία με το εξωτερικό» και είναι είναι κατ’ ουσίαν η στάση που είδαμε να υιοθετεί ο Ακάρ αλλά και δηλώσεις που αφορούν εσωτερική κατανάλωση και στοχεύουν στην τόνωση του προφίλ του Ερντογάν στην τουρκική κοινωνία δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τόσο σε επίπεδο πολικού βίου ( Πολιτικές συγκρούσεις με την τουρκική Αντιπολίτευση) όσο και σε επίπεδο οικονομίας της χώρας.

Η Άγκυρα συγκεκριμένα φαίνεται πως βαδίζει σταθερά προς την επιβολή Capital Controls.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Απεσταλμένου του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη αλλά τις αναφορές στον τουρκικό Τύπο οι διαφωνίες στο τουρκικό επιτελείο έχουν οδηγήσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της χώρας να εισηγηθεί εφαρμογή ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίου.

Η επιβολή Capital Controls στην Τουρκία αφορά το συνάλλαγμα, δηλαδή δολάρια και ευρώ.

Η τουρκική οικονομία έχει οδηγηθεί προοδευτικά , το τελευταίο διάστημα, σε ακόμη μεγαλύτερη «στενωπό» και εκτιμάται πως σύντομα θα ανακύψουν ακόμη περισσότερες σοβαρές ανάγκες για την χώρα, τις οποίες η κεντρική τράπεζα θα δυσκολευτεί να καλύψει.

Το παραπάνω εξάλλου αποτέλεσε και την αφορμή για πραγματοποίηση σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία ο Κεντρικός Τραπεζίτης ζήτησε η εφαρμογή των Capital Controls να ξεκινήσει κλιμακωτά.

Σε κάθε περίπτωση το αίτημα του δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό από την τουρκική κυβέρνηση.
 

Πηγή: skai.gr