Άγκυρα: Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για κατοίκηση - Έχουμε «ατσάλινη βούληση»

"Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων" δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

“Δεν δεχόμαστε το καθεστώς της μειονότητας για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της νήσου. Αυτό δεν το επιτρέπουμε, όπως δεν το επιτρέπουν και οι τουρκοκύπριοι’’ υποστήριξε. 


Για ακόμη μια φορά, πρόσθεσε ο Φουάτ δεν επικροτούμε τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, που νομίζει ότι είναι η αποκλειστική ιδιοκτήτρια των πόρων του νησιού στην υφαλοκρηπίδα. Όπως υποστήριξε ο υψηλόβαρθμος τούρκος αξιωματούχος, βρίσκομαστε στην ανατολική Μεσόγειο με την ατσάλινη βούλησή μας".  
 

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο απείλησε ότι η Άγκυρα "είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όπως ήταν και το 1974".

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ενόψει του ταξιδίου των δυο ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

 

Πηγή: skai.gr