Επαφές Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Σε απόλυτο συντονισμό και ευθυγράμμιση βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία ενόψει της μετάβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη την ερχόμενη εβδομάδα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, οι δύο άνδρες έχουν πυκνές επαφές, διαμορφώνοντας κοινή στρατηγική με «βοηθό» την καλή χημεία που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους. Ο πρωθυπουργός έκανε την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο τέλη Ιουλίου, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου επισκέφθηκε την Αθήνα προ 10 ημερών. 


Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη ενόψει του ταξιδίου των δυο ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.


Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ την επομένη, στις 25 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Στον απόηχο και των νέων τούρκικων προκλήσεων και απειλών κατά της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και των εταιρειών που δανειοδοτηθήκαν για έρευνες στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο, ώστε να υπάρξει εκ νέου συντονισμός.


Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων


Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος και άλλοι υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. «Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. 


«Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.


Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο απείλησε ότι η Άγκυρα «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όπως ήταν και το 1974».
 

Πηγή: skai.gr