Κλείσιμο

Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Αγγλία ενόψει θερμοκρασιών ρεκόρ τη Δευτέρα και Τρίτη

Είχε προηγηθεί η έκδοση ενός άνευ προηγουμένου κόκκινου συναγερμού για «ακραία ζέστη» από τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Προειδοποίηση της τέταρτης και ύψιστης βαθμίδας για κινδύνους για τη δημόσια υγεία στην Αγγλία εξέδωσε για την προσεχή Δευτέρα και την Τρίτη η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας Ην. Βασιλείου, λόγω της μεγάλης πιθανότητας για ιστορικές θερμοκρασίες ρεκόρ.

Η τέταρτη βαθμίδα συναγερμού για τη δημόσια υγεία συνιστά κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Αγγλία.

Είχε προηγηθεί η έκδοση ενός άνευ προηγουμένου κόκκινου συναγερμού για «ακραία ζέστη» από τη μετεωρολογική υπηρεσία, ο οποίος αφορά την Αγγλία για τη Δευτέρα και Τρίτη, με τα προγνωστικά μοντέλα να επιμένουν ότι υπάρχει πιθανότητα να καταγραφεί για πρώτη φορά στη χώρα θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου ή και παραπάνω.

Ο μετεωρολογικός συναγερμός συνοδεύεται από την προειδοποίηση πως πρόκειται για «ένα εξαιρετικά ζεστό διάστημα (...) που μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένο αντίκτυπο σε ανθρώπους και υποδομές».

Σημειώνεται πως πιθανά προβλήματα υγείας λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα και υγιείς πολίτες και όχι μόνο τους ευάλωτους. Η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας ΗΒ προειδοποίησε ακόμα και για τον κίνδυνο θανάτων μεταξύ των υγιών πολιτών.

«Μιλάμε για μία δυνητικά πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μετεωρολογικού Γραφείου Γκρέιαμ Ματζ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας που εκδίδεται κόκκινος συναγερμός για υπερβολική ζέστη.

Ο συναγερμός καλύπτει μια περιοχή από το Λονδίνο στα νοτιοανατολικά έως το Μάντσεστερ στα κεντροδυτικά και το Γιορκ στη βορειοανατολική Αγγλία.

Το ρεκόρ θερμοκρασίας στη Βρετανία είναι οι 38,7 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στο Κέμπριτζ τον Ιούλιο του 2019. Η πιθανότητα αυτό το ρεκόρ να σπάσει έχει πλέον ανέλθει στο 80% και για να πιάσει ο υδράργυρος τους 40 βαθμούς στο 50%, με περιοχές του Λονδίνου ενδεχομένως να φτάσουν και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: skai.gr