Κλείσιμο

Τραγική ιστορία με αίσιο τέλος στο Αφγανιστάν: Ορφανό παιδάκι βρήκε ξανά την οικογένειά του

Οι γονείς του σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας τον Αύγουστο του 2021 και η μικρή Αλίζα, βρέφος τότε, φυγαδεύτηκε στο Κατάρ, όπου μπήκε σε ορφανοτροφείο

Στην αγκαλιά του συγγενών της είναι ξανά μετά από σχεδόν 2 χρόνια ένα ορφανό κοριτσάκι από το Αφγανιστάν, που «φυγαδεύτηκε» στο Κατάρ τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ,  προκαλώντας πανικό και μαζική φυγή των κατοίκων.

Οι γονείς του σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και ανταλλαγή πυροβολισμών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν 183 άνθρωποι στις 26 Αυγούστου.

Μετά την επίθεση, ένας έφηβος άρπαξε το βρέφος και το πήρε μαζί του στο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα μετέφερε στη Ντόχα Αφγανούς και ξένους υπήκοους που είχαν αποκλειστεί στη χώρα, όπως είπε ένας καταριανός αξιωματούχος.

Η μικρή Αλίζα, όπως είχε βαφτιστεί, μεταφέρθηκε στο ορφανοτροφείο Dreama του Κατάρ ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός της και οι δύο αδελφές της παρέμειναν στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν εγκαθίδρυσαν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, όπως το χαρακτήρισαν.

Η Μαριάμ – όπως την βάφτισαν στο Κατάρ - ήταν η μικρότερη από τα περίπου 200 παιδιά από το Αφγανιστάν που απομακρύνθηκαν ασυνόδευτα με πτήσεις που μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες άτομα εκτός της χώρας.

Η επανένωση με την οικογένεια

Η φορτισμένη συναισθηματικά επανένωση της μικρούλας με τους συγγενείς της, έδωσε τέλος σε μια αγωνιώδη αναζήτηση του παιδιού μέσω της UNICEF και επιβεβαίωση της συγγένειας αίματος με εξετάσεις DNA

Το μικρό κορίτσι, που πιστεύεται ότι είναι σήμερα περίπου 21 μηνών, είδε ξανά τον θείο της Γιάρ Μοχάμεντ Νιάζι, τον αδελφό και τις δύο αδελφές της για πρώτη φορά.

«Δεν ήξερα αν θα την βρίσκαμε ξανά κάποτε και τώρα με έχουν κατακλύσει τα συναισθήματα», λέει ο Νιάζι που είναι περίπου 40 ετών και έχει τέσσερα δικά του παιδιά. «Όταν την πήρα αγκαλιά το μόνο που είπα στον εαυτό μου είναι 'ζει'».  

Ο Νιάζι περίμενε για μήνες για να του δώσουν διαβατήριο οι νέες αρχές των Ταλιμπάν ώστε να μπορέσει να μεταφέρει την οικογένειά του στο Κατάρ. Τώρα που βρίσκεται εκεί ο ίδιος λέει ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ μαζί με τη σύζυγό του και τα οκτώ παιδιά που έχει πλέον να φροντίζει.

Οι κοινωνικοί λειτουργεί θα δώσουν στον ίδιο και στα αδέλφια σταδιακά όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση στην Μαριάμ για να μπορέσουν να γνωριστούν. 

Όπως λέει ο Νιάζι, η μικρή θα κρατήσει το νέο της όνομα γιατί σε αυτό απαντάει....

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ