Αφγανιστάν: Αμερικανικά αντίποινα στο μακελειό- Συγκρούσεις Ταλιμπάν με τοπικούς οπλαρχηγούς

Μαύροι καπνοί υψώνονται και πάλι πάνω από την Καμπούλ, καθώς το αφγανικό υπουργείο Υγείας αναφέρει πως σημειώθηκε νέα έκρηξη. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ρουκέτα που έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ λίγο αργότερα Αμερικανοί αξιωματούχοι διαρρέουν πως εξαπέλυσαν πυραυλικό πλήγμα εναντίον υπόπτων τζιχαντιστών. 

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν συμπληρώνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν καμικάζι μέσα σε όχημα που κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε προαναγγείλει συνέχιση των πληγμάτων κατά τζιχαντιστών: «Aυτή η επίθεση δεν ήταν η τελευταία. Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε όποιον εμπλέκεται σε αυτή την ειδεχθή επίθεση και θα τον κάνουμε να πληρώσει».

Η πρώτη επίθεση με αμερικανικό drone στην επαρχία Ναγκαρχάρ είχε σκοτώσει δύο μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν 

«Έχασαν έναν προγραμματιστή επιθέσεων και έχασαν έναν διοργανωτή και είχαν και έναν τραυματία. Και το γεγονός ότι δύο από αυτά τα άτομα δεν περπατούν πλέον στη γη, αυτό είναι κάτι καλό. Είναι καλό για τον λαό του Αφγανιστάν« ανέφερε ο Εκπρόσωπος Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι.

Oι Ταλιμπάν επικρίνουν τις Ηνωμένες Πολιτειες για την επίθεση εναντίον του ISIS K.

«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Ταλιμπάν Ζαμπιχουλαχ Μουτζαχιντ.

Με τις σειρήνες στη διαπασών, ένα κονβόι οχημάτων γεμάτο με πάνοπλους Ταλιμπάν αναχωρεί από την επαρχία Λανκγμάν για το μέτωπο της κοιλάδας Παντζσίρ, το τελευταίο προπύργιο αντίστασης. 

Βίντεο εμφανίζει μαχητές του ισλαμικού εμιράτου να μπαίνουν με τα ρούχα στον ομώνυμο ποταμό Παντσίρ.    

Σε άλλο βίντεο εμφανίζεται ελικόπτερο των δυνάμεων αντίστασης με τα όπλα προτεταμένα να περιπολεί πάνω από την κοιλάδα 

Στο μεταξύ η τελική φάση εκκένωσης προσφύγων από το Αφγανιστάν εξελίσσεται σε θρίλερ...

Με τον αμερικανό πρόεδρο να προειδοποεί για νέα τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι. 

«Η κατάσταση επί του πεδίου συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο παραμένει υψηλή. Οι επικεφαλείς μας με ενημέρωσαν πως μια επίθεση είναι πολύ πιθανή στις επόμενες 24-36 ώρες» είπε χθες ο Τζο Μπάιντεν.

Λίγες ώρες μετά η αμερικανική πρεσβεία στην αφγανική πρωτεύουσα καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο άμεσα.

«Οι απειλές κατά των δυνάμεών μας σε αυτή την επιχείρηση παραμένουν υπαρκτές και σημαντικές. Πιστεύω ότι μπορείτε να το αντιληφθείτε» ανέφερε ο Αν. Διευθ. Κοινού Επιτελείου για Περιφερειακές Επιχειρήσεις, υποστράτηγος Ουίλιαμ Χανκ Τέιλορ.

Περίπου 1000 πολίτες περιμένουν, για να μεταφερθούν αεροπορικώς, με τους Ταλιμπάν να στήμουν σημεία ελέγχου έξω από το αερδρόμιο, απογορέυοντας στους πολίτες να πλησιάσουν.

«Ήρθα το αεροδρόμιο μέρες πριν, αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει να παραδώσω τα έγγραφά μου. Έχω όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα» λέει κάτοικος της Καμπούλ.

Με τις ελπίδες για αεροπορική μεταφορά να είναι πια λιγοστές, οι πολίτες κατευθύνονται στο συνοριακό πέρασμα του Σπιν Μπολντάκ, για να γλιτώσουν.

Μεταφέρουν τα μωρά τους σε καρότσια εργασιών , μέσα σε συνθήκες εξουθενωτικής ζέστης ψάχνοντας μια διέξοδο από τον θάνατο.

«Γυρνάμε στο Πακιστάν εξαιτίας της τραγικής κατάστασης» αναφέρει κάτοικος  τουΤζαλαλαμπάντ.

Και όσοι μένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με φόβο και αβεβαιότητα.

«Ένας από τους εγγονούς μου ήταν στην Καμπούλ τις προηγούμενες ημέρες. Τραυματίστηκε στις εκρήξεις και είναι στο νοσοκομείο. Δεν τον έχω δει ακόμα» λέει παππούς τραυματία.

Εκατοντάδες εκτοπισμένοι, από τους Ταλιμπάν, κάτοικοι κατασκηνώνουν σε πάρκο στην Καμπούλ.

«Δεν έχουμε λεφτά για μετακίνηση, υποφέρουμε από την κακουχία, είμαστε μέρες και νύχτες πεινασμένοι, τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για τα παιδιά μου» αναφέρει κάτοικος της Καμπούλ. 

Την ίδια στιγμή, η δύση αναζητεί διάυλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν: χαρακτηριστική η δήλωση και του γάλλου προέδρου.

«Έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και την ικανότητα να προστατευτούν και να επαναπατριστούν Αφγανοί που βρίσκονται σε κίνδυνο» δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.  

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στο Αφγανιστάν και συμμερίζομαι το μαρτύριο πολλών  οι οποίοι κλαίνε για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Πέμπτη στις επιθέσεις αυτοκτονίας» ανέφερε ο Παπας Φραγκίσκος. 

Παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες απλοί πολίτες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μνήμης για τα 13 μέλη των ενόπλων δυνάμεων που βρήκαν το θάνατο, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Από το μνημείο πεσόντων στην Ιβοτζίμα όπου γίνεται ολονύκτια δέηση για τις ψυχές των θυμάτων, μέχρι τη Βόρεια Καρολίνα όπου με κόρνες και σημαίες η μικρή πόλη του Γουέινσβιλ βγαίνει στο δρόμο για να τιμήσει το τέκνο της -  πεζοναύτη που έπεσε την ώρα του καθήκοντος. 

Οικογένειες και φίλοι θυμούνται και τιμούν τα θύματα, που το νήμα της ζωής τους κόπηκε στο άνθος της ηλικίας τους. 

Στους νεκρούς συγκαταλέγεται η δεκανέας των πεζοναυτών Νικόλ Τζι, που λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί ανήρτησε φωτογραφία στην οποία κρατάει αγκαλιά ένα μικρό αφγανόπουλο, με τη σημείωση "Αγαπώ τη δουλειά μου".   

Ο πατέρας του 31χρονου ανθυπασπιστή Τέιλορ Χούβερ, αφηγείται πως ο γιός του αποφάσισε να γίνει πεζοναύτης.


«Ήταν 11 χρονών στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (2001). Εκείνη την ώρα αποφάσισε ότι "αυτό θέλω να κάνω". Το καλύτερο παιδί στον κόσμο, δεν θα ζητούσες καλύτερο».  

Η αδελφή του υποδεκανέα Ράιλι Μακόλουμ λέει πως ήταν η πρώτη του αποστολή και περίμενε η γυναίκα του να γεννήσει σε τρεις εβδομάδες. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μεταβαίνει στην αεροπορική βάση του Ντόβερ στο Ντέλαγουέαρ για να υποδεχθεί σε ειδική τελετή τις σορούς των Αμερικανών πεσόντων στην Καμπούλ.  

Στις οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών που πολέμησαν στο αφγανικό μέτωπο απευθύνεται ο Μπόρις Τζόνσον. 

«Τα βάσανα και η ταλαιπωρία  σας δεν ήταν μάταια. Δεν είναι τυχαίο που δεν εξαπολύθηκε καμία τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Βρετανίας ή οποιασδήποτε άλλης  δυτικής χώρας από το Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια» λέει ο Πρωθυπουργός Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Με την επιχείρηση εκκένωσης να μπαίνει στην τελική της ευθεία, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.  

Πηγή: skai.gr