Κλείσιμο

Η κακοκαιρία «χτύπησε» την Αττική: Πού θα κινηθεί τις επόμενες ώρες - Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις

Το μέτωπο της κακοκαιρίας βρίσκεται στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, με κατεύθυνση προς την Τουρκία - Σε ποιες περιοχές έπεσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Με ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι σε πολλές περιοχές πέρασε από την Αττική η κακοκαιρία, αφήνοντας πίσω της πολλά προβλήματα στους δρόμους και ζημιές από τις πλημμύρες σε αρκετές περιοχές.

Ειδικότερα τις μεσημεριανές ώρες, σχεδόν σε όλη την Αττική εστάλη sms από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν και σε περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και στη Θεσσαλία.

Σε ποιες περιοχές της Αττικής έβρεξε περισσότερο

Αττική

Σύμφωνα με τον πίνακα του meteo, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έπεσαν στις εξής περιοχές: 

πίνακας

Προειδοποιητικό μήνυμα για αυξημένη προσοχή λόγω των καιρικών φαινομένων στάλθηκε πριν από λίγη ώρα στους κατοίκους της Δωδεκανήσου από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι κάτοικοι των νησιών ειδοποιούνται για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων(ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους) από τις πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου.

Ήδη με αποφάσεις που εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου τα σχολεία αύριο θα είναι κλειστά ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων.

Sms από το 112 εστάλη επίσης και στους κατοίκους της Αττικής, Εύβοιας, της Μαγνησίας, της Λέσβου, της Χίου, της Αχαΐας και της Κέρκυρας, καθώς αναμένονταν ισχυρά φαινόμενα.

Τις αμέσως επόμενες ώρες, η κακοκαιρία θα πλήξει τις περιοχές της Θράκης και τα νησιά του Αιγαίου, με το μέτωπο να κατευθύνεται προς την Τουρκία. Η Πολιτική Προστασία απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις περιοχές που πλήττονται από την καταιγίδα, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας: 

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Η Πολιτική Προστασία πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση να κάνει συστάσεις προς τους πολίτες, ώστε να αποφευχθούν εγκλωβισμοί και να μην κινδυνεύσουν ζωές. Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε: 

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή (27-01-2023).

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

-  μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο

-  στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές.

-  από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία.

-  από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

-  από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

- στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

- στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω).

- στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω).

- από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο.
Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Πέμπτη (26-01-2023)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
- μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο
- στην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές
- από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία
- από αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου
- από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:
- στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
- στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)
- στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω)
- από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Sms 112 στον Βόλο - Πυκνό χιόνι στο Πήλιο

Το «112» έστειλε στις 13.00 μήνυμα στους χιλιάδες κατοίκους του Βόλου, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη Μαγνησία γενικότερα, με την προτροπή να περιοριστούν οι μετακινήσεις ενω έχουν ήδη προκληθεί μικρά προβλήματα στην κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το απόγευμα και συνεχίζεται η βροχόπτωση, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα. Στο Πήλιο πέφτει πυκνό χιόνι, αλλά ο συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου και κυρίως στο άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς διατηρεί τους δρόμους καθαρούς, ενώ παράλληλα μηχανήματα ρίχνουν και αλατι για να μην παγώσει το οδόστρωμα.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται στα Χάνια, όπου το ύψος του χιονιού έχει φθάσει σχεδόν τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες αγγίζει τα 25 εκατοστά. Η κακοκαιρία στην περιοχή συνεχίζεται και η χιονόπτωση έχει επεκταθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα και χιονίζει από την Πορταριά και πάνω.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η χιονόπτωση είναι προς το παρόν ήπια, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα από χθες που καθαρίζουν συνεχώς τον δρόμο και ρίχνουν αλάτι. Ελέγχουμε την κατάσταση πλήρως. Το ίδιο συμβαίνει και στα ορεινά του Αλμυρού όπου στην Ανάβρα χιονίζει, ενώ στην υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει από χθες».

Η κακοκαιρία σάρωσε την Εύβοια

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εξελίσσεται το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει συνολικά τη χώρα, στην Εύβοια αφού σήμερα και σε χρονικό διάστημα ελαχίστων ωρών, στο νησί καταγράφονται "βιβλικές εικόνες" με εντονότατη βροχόπτωση, πρβλήματα, δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια, απανωτά προειδοποιητικά μηνύματα του 112 και χοντρό χαλάζι .

Από νωρίς το πρωί σφοδρή καταιγίδα χτυπά τη Χαλκίδα η οποία σύμφωνα και με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα βρεθεί σήμερα στο «μάτι» της κακοκαιρίας, που πλήττει από χθες διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο ουρανός σκοτείνιασε με τη δυνατή βροχή, τους κεραυνούς και τους ανέμους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Ισχυρή βροχόπτωση βρίσκεται επιπρόσθετα σε εξέλιξη στις γύρω περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Λευκαντί και η Λάμψακος.

Διπλό 112 Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να λάβουν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους καθώς στο νησί σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι.

Στις 11.40 ακολούθησε και δεύτερη προειδοποίηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες.

Το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φιανομένων στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».
 
Αλιβέρι
Η κακοκαιρία έφτασε και στο Αλιβέρι το πρωί της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου περίπου λίγο μετά τις 11.00 το πρωί.
 
Ο ουρανός σκοτείνιασε με τη δυνατή βροχή, τους κεραυνούς και τους ανέμους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο μεγάλος όγκος νερού θα πέσει σχεδόν σε όλη την Εύβοια από τι 13:00 το μεσημέρι μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Σε επιφυλακή ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και η πολιτική προστασία για την σφοδρή κακοκαιρία η οποία πλήττει το νησί από χθες το βράδυ.

Το επεισόδιο βροχόπτωσης βρίσκεται στην κατηγορία 3 σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι οποίοι αναμένουν ακόμη πιο έντονα φαινόμενα σήμερα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χαλάζι στον Αλμυροπόταμο

"Τα δόντια" της έδειξε για τα καλά η κακοκαιρία και στην Νότια Εύβοια αφού τις 12:00 το μεσημέρι ξέσπασε χαλαζόπτωση στον Αλμυροπόταμο.

Μάλιστα το φαινόμενο στην περιοχή εκδηλώθηκε με πολύ μεγάλο σφοδρότητα καθώς το χαλάζι που έπεσε ήταν ιδιαιτέρως πυκνό και και μεγάλο σε μέγεθος. Οι εικόνες από την περιοχή είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές .

Kύμη

 Πνίγηκε από τη βροχή η πόλη της Κύμης το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου.

Σκοτείνιασε ο ουρανός και άρχισε η έντονη βροχή σε συνδυασμό με καταιγίδες.

Αποτέλεσμα ήταν να ενεργοποιηθεί ο δημοτικός φωτισμός καθώς ξαφνικά έπεσε το σκοτάδι.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από το πολύ νερό που έπεσε στην περιοχή.

Ερέτρια

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει επέλαση της κακοκαιρίας και στην Ερέτρια όπου οι μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν στην πόλη είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους δρόμους σε ποτάμια.

Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής με συνεργεία να βρίσκονται επι ποδός.

ργγργρ

νγνγ

ηεηε

Κατολίσθηση στη Ζάκυνθο

Aπίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν στην πόλη της Ζακύνθου αφού κατολίσθηση που έγινε εξαιτίας της κακοκαιρίας απέκλεισε κατοίκους σε σπίτια στην περιοχή Κορδέλος ενώ τμήματα βράχων έπεσαν πάνω σε άλλα προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

γργργρ

Ευτυχώς κανένας άνθρωπος δεν τραυματίστηκε ωστόσο η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη για τους κατοίκους.

ητεη

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, που εγκλωβίστηκαν, έφυγε όλο το βουνό και έπεσε πάνω σε σπίτι.

τηηρτη

Πηγή: skai.gr