Ζαχλωρού: Ένα διαμάντι στις ράγες του Οδοντωτού - Δείτε video

Σκηνές από διάσημες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου γυρίστηκαν στην Κάτω Ζαχλωρού, όπως «ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας», η «Γκόλφω» και η «Αστέρω»

Είναι όμορφη, είναι μαγική, είναι ήσυχη, είναι καταπράσινη και γεμάτη τρεχούμενα νερά, και ανάμεσά της περνά ο Οδοντωτός, ο οποίος με τον ήχο του και μόνο μπορεί να σε μεταφέρει πολλές δεκαετίες πίσω στον χρόνο.

Η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Αχαΐας χτισμένο στο Φαράγγι του Βουραϊκού και βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού Διακοφτού – Καλαβρύτων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 623 μέτρων και απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας από περαστικούς, οι οποίοι ήρθαν κυνηγημένοι από τα χωριά της Ηπείρου στην Πελοπόννησο, δίνοντάς της ένα όνομα που στα Σλαβικά σημαίνει «πίσω από τα βουνά» (Ζάγκλορο) και οι κάτοικοι της ασχολούνταν κυρίως με τη κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Η τουριστική της ανάπτυξη της συνδέεται άμεσα με το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό, μα και στο εντυπωσιακό φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο ξεκινάει 3 χιλιόμετρα βόρεια της Ζαχλωρούς, και έπειτα από μια πραγματικά υπέροχη διαδρομή παράλληλα με το ομώνυμο ποτάμι, εκβάλλει στο Διακοφτό.

Στο παρελθόν, η μόνη επικοινωνία των κατοίκων της, γίνονταν μέσω του Οδοντωτού. Άλλωστε αυτή ήταν και είναι η μοναδική στάση του σε ολόκληρη τη διαδρομή. Το τοπίο του φαραγγιού και τα νερά του Βουραϊκού, δημιουργούν εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς. Η τοποθεσία δε που ο Οδοντωτός εισχωρεί μέσα στα σκοτεινά επιβλητικά βράχια του φαραγγιού, αλλά και το πέρασμα από τη μεταλλική γέφυρα της Ζαχλωρούς λίγο μετά τη μοναδική του στάση, είναι πραγματικά μαγικές.

Η Ζαχλωρού

 Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Πηγή: travel-inspiration
TAGS: Αχαΐα