Τριζόνια: Ένας μικρός παράδεισος μια ανάσα από την Ναύπακτο

Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού Κόλπου με έκταση 2,5 Km2 και το μόνο κατοικημένο. Ανήκουν στον νομό Φωκίδας και υπάγονται στον Δήμο Δωρίδας

Καθαρός αέρας, πράσινο, ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, λιμάνι και αρκετά μέρη να «εξερευνήσεις». Χωρίς καυσαέριο, κάνεις άνετα τη βόλτα σου. Αφήνεις το αυτοκίνητο απέναντι και περνάς με μια μικρή βάρκα. Για να μείνει κανείς και να ξεκουραστεί έχει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα την θάλασσα.

Πού βρίσκεται; Πώς το λένε; 

Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού Κόλπου με έκταση 2,5 Km2 και το μόνο κατοικημένο. Ανήκουν στον νομό Φωκίδας και υπάγονται στον Δήμο Δωρίδας.

Υπάρχουν 3-4 εκδοχές για το από πού πήρε το όνομα του το Τριζόνι. Αλλά προτιμούμε την πιο ρομαντική εξήγηση, ότι τα λιλιπούτεια νησάκια της Φωκίδας, αντίκρυ από το Αίγιο, βαφτίστηκαν έτσι από τα πολλά τριζόνια και το μελωδικό τραγούδι τους, τις καλοκαιρινές νύχτες.

Στα Τριζόνια έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό του χρώμα και το φυσικό του κάλλος ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων (αυτοκίνητα – μηχανάκια). Τα Τριζόνια διαθέτουν τρεις παραλίες με καταγάλανα νερά. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι.

Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο.

H βλάστηση του νησιού περιλαμβάνει ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια και ευκαλύπτους. Τα Τριζόνια είναι προσβάσιμα καθημερινά με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια.

Μπορείτε να διαλέξετε μια από τις απάνεμες παραλίες του κόλπου για το μπάνιο σας ή την βραδινή σας βόλτα.

Για να πάει κανείς στα Τριζόνια, μπορεί να ταξιδέψει από το Ρίο-Αντίρριο, Ναύπακτο ή κινούμενος από την άλλη πλευρά, από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, Λιβαδειά, Αράχοβα, Δελφούς, Ιτέα, Γαλαξίδι. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να φτάσετε στα Χάνια, 35 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο.

Μισή ώρα αφότου αφήσουμε πίσω μας τη Ναύπακτο κι έχουμε μπει στη Φωκίδα, αντικρίζουμε τρεις πράσινες κουκίδες πράσινου στο τιρκουάζ της θάλασσας. Τα Τριζόνια, με έκταση μόλις 2,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο στο σύμπλεγμα των νησιών του Κορινθιακού, μαζί με τα ερημονήσια Αϊ-Γιάννης, το Πρασούδι και το Πλανέμι.

Πηγή: pelop.gr