Ταξιδεύουμε σε τέσσερα υπέροχα χωριά της Ηπείρου για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Η Μηλιά ή αλλιώς Αμέρου, κατά την τοπική βλάχικη διάλεκτο, είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι

Η Μηλιά Μετσόβου βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το Μέτσοβο και αποτελεί το τελευταίο χωριό του νομού Ιωαννίνων προς τα ανατολικά. Κατά το παρελθόν αποτελούσε μέρος της αρχαίας μακεδονικής Τυμφαίας και μάλιστα θεωρούνταν ως ένα από τα σημαντικότερα περάσματα μεταξύ των δύο μεγάλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της Ελλάδας, της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Μηλιά, ή αλλιώς Αμέρου κατά την τοπική βλάχικη διάλεκτο, είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι, χτισμένο σε μια μικρή ορεινή κοιλάδα στα 1160 μέτρα, στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου. Κατά την περίοδο του 1940 θρηνεί αρκετές δεκάδες θύματα. Τρεις ήταν οι φορές που κάηκε από τους κατακτητές. Όταν μάλιστα οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στο χωριό, τοποθέτησαν τα γυναικόπαιδα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και επί μια ολόκληρη εβδομάδα το μοναδικό τρόφιμό τους ήταν το λάδι από τα καντήλια της εκκλησίας.

Κατά την επίσκεψη στη Μηλιά θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας πως πέρα από φαγητό δεν υπάρχει ξενοδοχείο ή έστω ένας ξενώνας για διαμονή, οπότε το κοντινό Μέτσοβο ή η διπλανή Κρανιά είναι το ιδανικό μέρος για αυτό.

Ταξιδεύουμε σε τέσσερα υπέροχα χωριά της Ηπείρου

Αρίστη
Βρίσκεται χτισμένη στα 642 μέτρα υψόμετρο και απέχει μόλις 48 χλμ από τα Ιωάννινα.

 Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Πηγή: travel-inspiration